Temnordeča kovidna Slovenija
SlovenijaTwitter novice

COVID-19: »Poklukar prosil župane za pomoč pri preprečevanju širjenja koronavirusa. Državljani upoštevajte navodila in ukrepe«.

Ob zaostrovanju epidemiološke situacije se je minister za zdravje Janez Poklukar obrnil na župane s prošnjo, da po svojih najboljših močeh pomagajo pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa. Med drugim naj župani aktivirajo vso razpoložljivo infrastrukturo, da bi prebivalci upoštevali pravilo preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

Slovenija na najnovejšem epidemiološkem zemljevidu ECDC ostaja temno rdeča. Vzhod Evrope je epidemiološko na splošno v slabši situaciji od zahoda Evrope, kjer je tudi precepljenost znatno višja.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 25.121 (včeraj 23.748). Prvič doslej smo presegli 25 tisoč aktivno okuženih prebivalcev.

Trenutno je v Sloveniji  hospitaliziranih 558 covidnih bolnikov  oziroma 11  več kot dan prej. V zadnjih sedmih dneh se je število hospitaliziranih covid bolnikov povečalo za 118 oseb. Od vseh jih trenutno 133 potrebuje intenzivno covid nego oz. 2 več kot dan prej.  Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.730 bolnikov s COVID-19.

 

Na podlagi videnega in slišanega lahko sklepamo, da se je zadnjih tednih epidemiološka situacija zaradi številnih okužb z novim korona-virusom zelo poslabšala. Število okuženih in hospitaliziranih se bo po predvidevanjih še povečevalo, zaradi česar bo zdravstveni sistem na veliki preizkušnji, je v pismu županom zapisal Poklukar.

Minister Poklukar je   zaprosil župane, da po svojih najboljših močeh pomagajo pri preprečevanju širjenja virusa: “Prosim vas tudi, da občanke in občane ozaveščate, da vključite posameznike, ki jim ljudje zaupajo, in da tako s skupnimi močmi preprečimo nadaljnji porast okužb. Posameznikom je treba potrpežljivo in prijazno pojasniti, zakaj je pomembno upoštevanje priporočil.”, je še dodal.

Ob prihajajočem prazničnem koncu tedna lahko pričakujemo mnogo več srečanj in druženj ljudi, v prihodnjih dneh pa so predvideni tudi številni dogodki in množična srečanja. Predvsem bodo to srečanja ljudi iz različnih koncev. Ki se med seboj intenzivneje družijo ter so stiki pristnejši in zato bolj riskantni.  Jih skorajda roti,  da v naslednjih dneh aktivirajo vso razpoložljivo infrastrukturo v posameznih  občinah, da bi v največji možni meri prebivalci upoštevali pravilo PCT in s tem pomagali pri zmanjšanju prenosa okužb.

Po praznikih pa bodo pogledali na ministrstvu  skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, civilno zaščito in Rdečim križem Slovenije sestali z najbolj izpostavljenimi lokalnimi skupnostmi ter poiskali nabor ukrepov in usmeritve za izvajanje različnih aktivnosti in vključevanje ključnih deležnikov na lokalni ravni. Župane je ob tem prosil, da v lokalnih okoljih v primeru večje ogroženosti za širjenje virusa zagotovijo ustrezno koordinacijo predvidenih aktivnosti, je razvidno iz pisma, ki so ga posredovali z ministrstva.

Državni sekretar  Franc  Vindišar je izjavil da imajo že izdane sklepe o povečevanju kapacitet za covid paciente v slovenskih bolnišnicah, saj modeli, ki napovedujejo potek epidemije, predvidevajo, da bo to potrebno. Od 3. 11. bo zagotovljenih 590 standardnih postelj in 159 intenzivnih, skupaj 749 postelj.

Velja pa če se le da,  da se stiki omejijo na  najnujnejše in če je možno da se lokalno stiki čeprav številčnejši  izvajajo v manjših skupinah in v več zaporednih dneh.

Ne se prepustiti malodušju  in se obnašati  vdano v usodo ampak samozaščitno in zaščitno do drugih. Le z disciplino in angažiranostjo in vztrajnim upoštevanjem ukrepov bo kaj učinka.

Če le cenite sebe, druge in napore družbe k učinkoviti zajezitvi epidemije, boste veliko naredili in prispevali svoj delček k ustavitvi širjenja in odpravi zelo očitnih in neprijetnih učinkov COVID-19, ki se resnično ne šali. Tako kot tudi jaz ne!

Vane T. Costa
foto: Twitter

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija