KulturaSlovenijaV fokusu

20. obletnica Celjskega literarnega društva

20 let je v ljubiteljski kulturi, zlasti literaturi precej občudovanja vredna obletnica. 20 let Celjskega literarnega društva je sanjska pripoved o 20 letih napredovanja, razvoja in premikanja mej ljubiteljske literature in kulture. Še najbolj ilustrativna zgodba je 20 let revije Vsesledje, ki je iz ciklostilnega natisa s precej preprosto produkcijo napredovala v resno in uveljavljeno literarno revijo, kjer občasno objavljajo tudi priznani tuji avtorji.

Celjsko literarno društvo je pomemben gradnik celjske in tudi slovenske ljubiteljske kulture. Prireditve sta se udeležila tudi župan Mestne občine Celje, g. Bojan Šrot in ravnatelj Glasbene šole Celje g. Simon Mlakar. Župan Bojan Šrot je spregovoril nekaj besed o pomenu kulture za mesto in obljubil še nadaljnjo podporo mestne občine kulturnim projektom.

Prireditev je otvorila Mateja Mohorko z občuteno interpretacijo poezije Ane Marije Justin, ki se je zatem v uvodnem govoru sprehodila skozi dve desetletji razvoja društva. Sledila sta pozdravna govora prejšnjega predsednika prof. Ivana Janeza Domitroviča in aktualnega predsednika Bojana Ekselenskega.

Sledil je čudovit nastop učenke 6. razreda Glasbene šole Celje, harfistke Taje Svet, mentorica Erika Frantar. Prvi del poezije je bil posvečen prvemu delu najstarejših članic in članom društva. Mateja Mohorko in Živko Beškovnik sta brala poezijo Ane Marije Justin, Ljudmile Conradi in dr. Zorana Pevca. Glasbeni predah je bil namenjen uglasbeni poeziji Mateja Krajnca, ki jo je s kitaro izvedel kar avtor sam.

Izbor poezije iz zadnjih Vsesledij je pripravil urednik Vsesledja, dr. Zoran Pevec. Imel je težko delo in naredil zaokrožen izbor poezije Mire Gorenšek, Barbare Ribič Jelen, Virginije Mehle Majerič, Milene Šimunič, Klementine Sambolič in Marka Vitasa. V drugem delu poezije izvornih članic in članov društva je publika uživala v poeziji Metke Hojnik Verdev, Justine Strašek, Branka Zupanca in Zore Hudales Travner. Neja Guzelj je s kitaro interpretirala uglasbeno poezijo Mateje Mohorko.

Društvo je 20. obletnico izkoristilo za podelitev značk JSKD za aktivne članice in člane. Predsednik Sveta JSKD OI Celje, Edo Einspieler, je v imenu JSKD podelil zlate, srebrne in bronaste značke JSKD. Zlato značko so za več kot 15 let dela v društvu prejeli Ana Marija Justin, Ljudmila Conradi, Matej Krajnc, Virginija Mehle Majerič, Zoran Pevec, Blaž Šafarič, Branko Zupanc, Renata Cigler Gandolfo, Barbara Ribič Jelen, Justina Strašek, Zora Hudales Travner, Tanja Petelinek Hohler, Metka Hojnik Verdev in Nuša Ilovar. Srebrno značko za več kot 10 let delovanja je prejel Bojan Ekselenski, a bronaste značke za najmanj 5 let delovanja v društvu so prejeli Miroslava Gorenšek, Milena Šimunič, Ivan Janez Domitrovič, Zdenka Jagodič, Marija Deželak in Klementina Sambolič.

Zadnjo točko uglasbene poezije Nuše Ilovar je izvedel Matej Krajnc. Prireditev je izvrstno povezovala prof. Marijana Kolenko. Družabni zaključek je bil namenjen druženju in izmenjavi misli. Pogostitev je pripravila 1. Osnovna šola Celje. Posebej moramo omeniti torto, posvečeno jubileju društva.

Na zaključku se moramo zahvaliti nastopajočim, prof. Marijani Kolenko za vodenje prireditve, prof. Ivanu Janezu Domitroviču za delo na pripravi, Neji Guzelj in Mateju Krajncu za izvedbo uglasbene poezije ter recitatorjema Mateji Mohorko in Živku Beškovniku. Posebna zahvala je namenjena predsednici organizacijskega odbora, tajnici društva, Miri Gorenšek.

Ker društvo ne more delovati samo na etični pogon, se zahvaljujemo Mestni občini Celje, JSKD, ZKD Celje, Cinkarni Celje in Knjigarni Antika Celje za finančno podporo našim projektom.

Zahvala gre tudi Glasbeni šoli Celje za večletno plodno sodelovanje pri izvedbi glasbenih popestritev naših prireditev in Osnovni šoli Lava za sodelovanje pri projektu Mlada literatura. osnovni šoli pa gre zahvala za pripravo pogostitve.

Pripravil Bojan Ekselenski
predsednik CLD

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura