GospodarstvoLokalnoSlovenija

Cinkarna Celje d.d. vstopa v Prvo kotacijo na borzi !!

V prvo kotacijo  spadajo in se predstavljajo najboljši izdajatelji, ki izstopajo po likvidnosti, velikosti, transparentnosti in mednarodni prepoznavnosti. Prvi kotaciji, oblikovani z namenom povečanja prepoznavnosti najboljših slovenskih izdajateljev med slovenskimi vlagatelji, se  od 4. februarja pridružuje tudi  Cinkarna Celje, d.d.

Kotiranje na Ljubljanski borzi lahko pomembno soustvarja rast in razvoj podjetij, tako malih kot srednje velikih, zato na borzi obstajajo različne kotacije. Vstop v elitno Prvo kotacijo je za podjetje nadvse pomemben dosežek, saj je pogojen z najvišjimi standardi. Vodilne na trgu odlikujejo transparentno poslovanje in odlično razvita korporativna kultura, podjetja v Prvi kotaciji pa za investitorje predstavljajo precejšnjo varnost in so paradni konji domačega kapitalskega trga.

 Slovenski trg dobil novega paradnega konja

Podjetje Cinkarna Celje, d.d. je od svoje  ustanovitve leta 1873 do danes postalo eno izmed največjih slovenskih kemično-predelovalnih podjetij. Kot enovita delniška družba zaposluje več kot 800 ljudi in ustvarja približno 170 milijonov skupne letne prodaje. Cinkarna Celje, d.d. več kot osemdeset odstotkov celotne prodaje realizira na zahtevnih globalnih trgih. Na Ljubljanski borzi vstop Cinkarne Celje, d.d. ocenjujejo kot pomemben in pozitiven dogodek tako za podjetje kot za trg. Slovenski kapitalski trg tako vsem investitorjem, katerih strategija je investiranje v podjetja v Prvo kotacijo, ponuja novega prvoligaša in s tem večjo izbiro.

”Z veseljem tudi na ta način potrjujemo, da sodimo med najboljše družbe v državi, v mednarodnem merilu pa tudi med najuspešnejše v panogi, kjer nastopamo. Vstop v Prvo kotacijo je še stopnička višje k poslovni odličnosti, za katero stremimo. Tudi v prihodnje se bomo trudili upravičevati visoko stopnjo zaupanja vseh deležnikov, postati zanimivejši za obstoječe in nove vlagatelje ter s tem še povečati privlačnost naše delnice.”  meni Aleš Skok, Predsednik uprave Cinkarne Celje.

Kapitalski trg lahko kot del slovenskega gospodarstva v veliki meri pripomore k njegovemu razvoju in rasti, Prva kotacija pa je paradni konj, s katerim se predstavlja navzven. Cinkarna Celje, d.d. se je tako pridružila vodilnim, ki izstopajo po likvidnosti, transparentnosti, velikosti in mednarodni prepoznavnosti. Na ta način skrbijo za svoje delničarje, zaposlene in posledično za razvoj celotnega gospodarstva. Uvrstitev novega akterja v Prvo kotacijo spodbuja razmišljanje o prednostih aktivnejšega nastopa na kapitalskih trgih. Cinkarna Celje, d.d. predstavlja dober zgled, več takšnih primerov bi namreč močno spodbudilo razvoj kapitalskega trga v Sloveniji.

Vstop Cinkarne Celje, d.d. pozdravljajo tudi na Ljubljanski borzi.  Aleš Skok je lanskoletno poslovanje Cinkarne Celje opisal kot precej burno. Izpostavil je dobro prodajo in stabilne cene na trgu v prvem kvartalu, kar se je v drugem kvartalu bistveno spremenilo. Čeprav se je situacija poleti popravila, so še vedno zaznavali veliko razliko med njihovimi cenami in ponudbo kitajske konkurence. V četrtem kvartalu se je povpraševanje krepilo. “Konec dober, vse dobro,” je povedal. 

Nadaljujemo lahko tudi tako, da lahko iz tega zadnjega, da je tudi nov začetek v obliki prve kotacije na Ljubljanski borzi, zagotovo nekaj dobrega za Cinkarno, vlagatelje, zaposlene in seveda za vse, ki so soudeleženi v zgodbi o vseh dosedanjih  pa tudi  bodočih poslovnih  uspehih Cinkarne. Vedoč, da je tudi močan igralec v spodbujanju razvoja in promocije lokalne sredine preko   mecenstva   na področju športa, kulture in še česa,  smo lahko veseli da Cinkarna gre naprej, mi pa se temu pridružujemo in pozdravljamo njene uspehe. 

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč