Vir: Avaz.ba
EvropakoronavirusZdravje

Cepivo Pfizer zagotavlja močno zaščito že po prvem odmerku

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je izvedla podrobno analizo o koronavirus cepivu , ki ga proizvaja Pfizer in BioNTech in sklenila, da je cepivo “izpolnjuje vsa merila uspešnosti” v klinični študiji.

To kaže na to, da bi lahko FDA kmalu dala zeleno luč za začetek cepljenja ameriškega prebivalstva s tem cepivom, piše New York Times.  FDA je v torek objavila dve ločeni analizi, eno so napisali njihovi lastni znanstveniki, drugo pa proizvajalci cepiv sami – Pfizer in BioNTech.

Sama uprava za hrano in zdravila je poudarila “različne prednosti” tega cepiva. Med njimi je zmanjšanje tveganja okužbe po vsaj sedmih dneh po prejemu drugega odmerka. Pfizer pa pravi, da dva prejeta odmerka zagotavljata popolno zaščito pred okužbo.

FDA je še dodala, da cepivo zagotavlja “močno zaščito pred koronavirusom” že deset dni po prejemu prvega odmerka. Ne nejasno, kako dolgo bi ta zaščita trajala, ne da bi prejela drugi odmerek, v skladu z NYT. Pfizer trdi, da je učinkovitost cepiva po prvem odmerku 52-odstotna, po drugem pa več kot 95-odstotna. 

Pomembno je tudi, da cepivo deluje ne glede na starost, težo in raso prostovoljcev, ki so ga prejeli. Prav tako med klinično študijo niso opazili resnejših neželenih učinkov cepiva, vendar je množica prostovoljcev v študiji še vedno čutila bolečino in zvišano telesno temperaturo. 

Povzeto po: Avaz.ba

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa