Vir: Avaz.ba
EvropaSlovenijaSvet

[Cenzura] Kitajska je zaradi ujgurskega vprašanja uvedla sankcije proti britanskim uradnikom !!

Kitajska je uvedla sankcije proti devetim posameznikom v Veliki Britaniji, vključno s poslanci, pa tudi proti štirim kitajskim državljanom, potem ko je London v začetku tega tedna kitajske uradnike sankcioniral zaradi ravnanja z Ujguri .

Kitajska stran je uvedla ukrepe proti posameznikom in subjektom, ki jih obtožuje “zlonamernega širjenja laži in napačnih informacij”, piše v izjavi ministrstva za zunanje zadeve, objavljeni na spletni strani kitajskega veleposlaništva v Veliki Britaniji.

Med sankcioniranima sta tudi predsednik odbora za zunanje zadeve Tom Tugendhat in Geoffrey Nice, ki je bil tožilec v procesu proti Slobodanu Miloševiću pred haaškim sodiščem, zdaj pa je predsednik ujgurskega sodišča, poroča DPA.

Štirje sankcionirani subjekti so vladajoča komisija za človekove pravice konservativne stranke, Ujgursko sodišče, Kitajska raziskovalna skupina in sodišče v Essexu.

Imenovani posamezniki in njihovi najožji družinski člani ne morejo več vstopiti v svojo rodno Kitajsko, Hongkong in Macao.

Njihova lastnina bo zamrznjena, kitajskim državljanom in institucijam pa je prepovedano poslovati z njimi.

Britanija je v ponedeljek uvedla sankcije proti štirim visokim uradnikom na Kitajskem in organizaciji državne varnosti. To je prvič, da je vlada v Londonu sprejela takšne ukrepe zaradi ujgurske problematike. Po Veliki Britaniji so podobne sankcije – zamrznitev premoženja in prepovedi potovanj – uvedle ZDA, Kanada in Evropska unija.

EU je tako prvič po pokolu na Trgu nebeškega miru leta 1989 proti Kitajski uvedla omejevalne ukrepe zaradi kršitev človekovih pravic.

V zadnjih letih je na stotine etničnih Ujgurjev, Kozakov in Hujev pričalo o svojem pridržanju v internacijskih taboriščih v kitajski provinci Qingjiang v okviru vladnih opazovalcev, ki pravijo, da gre za vladno kampanjo prisilne asimilacije etničnih manjšin – muslimanov.

Kitajska vlada trdi, da so taborišča, skozi katera je od leta 2017 prešlo približno milijon ljudi, “centri za poklicno usposabljanje”, namenjeni izkoreninjenju ekstremizma in terorizma.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa