Otvoritev prenovljenega odseka proge Zidani Most-Celje v Celju
LokalnoprometSlovenija

Celje:«Otvoritev posodobljenega odseka železniške proge Zidani Most – Celje velike pridobitve tudi za knežje mesto. Tako kot mora biti«.

Na železniški postaji v Celju je bila danes slovesnost ob zaključku del nadgradnje železniške proge Zidani Most – Celje, projekta vrednega 230 milijonov evrov, ki ga je z 90 milijoni evrov sofinancirala Evropska unija. Na slovesnosti, ki jo je pripravilo ministrstvo za infrastrukturo, je bil med govorniki tudi župan Mestne občine Celje, Bojan Šrot.

Ta  je spomnil, da so minila dobra štiri leta in pol od slovesnosti na tem istem mestu, ki je naznanila začetek obnovitvenih del na progi Zidani Most – Celje.

S projektom so začeli januarja 2017,  in je bil zaključen v predvidenem roku in pomeni izredno pridobitev. Ob Pragerskem, kjer so nedavno prav tako začeli z evropsko sofinanciranim projektom nadgradnje, je bilo namreč to območje ena od šibkih točk jedrnega železniškega omrežja, kjer še ni bil mogoč promet težjih in daljših vlakovnih kompozicij.

»Časovna dimenzija in višina vloženih sredstev največ povesta o tem, za kako obsežno prenovo in posodobitev je šlo. Železniška postaja je ena najbolj eminentnih zgradb in predstavlja pravzaprav vrata v knežje mesto. Z obnovljeno postajo, ureditvijo dostopov za invalide, obnovljenimi peroni in novim podvozom na Teharski cesti se je pomembno polepšala tudi podoba tega dela mesta,« je povedal Bojan Šrot in poudaril, da tako obsežne prenove južne železnice v vsej njeni zgodovini še ni bilo. Dodal je še, da se sicer v Celju še dobro spominjamo leta 1996, ko je ob 150 letnici južne železnice bila obnovljena železniška postaja.

»Z zlatimi črkami pa bo v zgodovino našega mesta zapisana tista adventna nedelja, 2. junija 1846, ko je v Celju z Dunaja pripeljal prvi vlak. Železniška povezava z Dunaja in kasneje še z Ljubljano in Trstom je pomembno vplivala na razvoj mesta. Verjetno v celotni zgodovini našega mesta ni bilo tako pomembnega dogodka. Železnica je prinesla razvoj gospodarstva in turizma, mesto je začelo rasti in se posodabljati na vseh področjih.«

Župan je izrazil zadovoljstvo, da se v Sloveniji danes vse bolj zavedamo pomena sodobnega železniškega prometa za doseganje ambicioznih ciljev na področju trajnostne mobilnosti. Navedel je, da je tudi v lokalnih skupnostih velik del resursov in prizadevanj usmerjenih ravno na to področje.

 

Država v tudi  prihodnje namenjala  veliko pozornosti in denarja, saj želi zmanjšati zaostanek železniškega za cestnim prometom. V severovzhodnem delu države tako počasi zaključujejo posodobitve prog,

»V Celju smo v bližnji preteklosti vzpostavili javni potniški avtobusni promet in sistem izposoje koles, ki ga nadgrajujemo skupaj s sosednjimi občinami v regiji, zgradili parkirišče P&R, skupaj z državo pa gradimo na desetine kilometrov kolesarskih stez itn. Prepričan sem, da v dobrem partnerstvu z državo lahko naredimo še marsikaj, čeprav nas verjetno največ dela čaka pri spreminjanju potovalnih navad.«

Bojan Šrot je današnjo slovesnost ocenil tudi kot priložnost, da začnemo ambiciozno razmišljati tudi o izgradnji kakšnega novega železniškega odseka. » Pri tem imam v mislih povezavo med Polzelo, kjer že poteka savinjska železnica, in Domžalami, gre za približno 40 kilometrov povezave. S tem bi dosegli pomembne premike pri kakovosti potniškega prometa v Sloveniji na povezavi vzhod – zahod. Vemo, da je ta pot dolgotrajna in da lahko samo umeščanje traja tudi 15 do 20 let, zato bi bilo smiselno tovrstne odločitve sprejeti čim prej,« je še sklenil župan in ob tem čestital in se zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri zahtevnem projektu obnove železniške proge Zidani Most – Celje.

Knežje mesto, dobra lega mesta, odločne povezave, arhitekturna  uglašenost  v mestu, to šteje. Tako kot mora biti.

Vane T. Costa

vir v pomoč: moc

foto. moc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno