Izročitev podpisane listine
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenija

Celje v družbi najboljših promotorjev kolesarstva: «Mestna občina Celje med podpisnicami listine o promociji kolesarjenje v Podonavju”

Mestna občina Celje je podprla prvi nadnacionalni, vseevropski načrt za promocijo kolesarjenja (Pan European Master Plan for Cycling Promotion), katerega cilj je podvojiti število kolesarjev v regiji Podonavje do leta 2030. Listino o tem, ki jo je podpisal župan Bojan Šrot, je v sklopu včerajšnjega dogodka Kolesarski dan Celje, na Krekovem trgu, podžupanja Breda Arnšek svečano izročila Gregorju Steklačiču, nacionalnemu koordinatorju za kolesarjenje pri ministrstvu za infrastrukturo RS. Ob tem je pozdravila in nagovorila kolesarje iz različnih držav, ki so prispeli iz Dunaja, se ustavili v Celju in nadaljevali pot proti Ljubljani, kjer se bo prihodnji teden začel mednarodni kongres Velo city 2022. 

 

Gre se  za 18 kolesarjev, predstavnikov dveh projektov Interreg Podonavje ter koordinatorje evropske kolesarske mreže EuroVelo. Kolesarji prihajajo iz Madžarske, Romunije, Češke, Avstrije in Slovenije.

Interreg projekt Danube Cycle Plane se poleg povečanja števila kolesarjev zavzema tudi za boljšo kolesarsko infrastrukturo ter ozaveščanje odločevalcev in javnosti o potrebah kolesarjev, projekt Sabrina (Safer Bicycle Routes in Danube Area) pa se osredotoča na varnost infrastrukture kolesarjev, ki so eni najbolj ranljivih udeležencev v prometu. 

 

V listini je še zapisano, da promocija kolesarjenja prinaša dobre učinke za ekonomijo, okolje in družbo ter prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, ustvarjanju zelenih delovnih mest in učinkovitejši rabi javnega prostora. 

 

Breda Arnšek nagovorila udeležence kolesarjenja z Dunaja v Ljubljano

Podžupanja Breda Arnšek je ob izročitvi listine poudarila, da smo v Mestni občini Celje na področju trajnostne mobilnosti dejavni s številnimi ukrepi.

»Če ostanem samo pri kolesarstvu: z evropskimi sredstvi uresničujemo več kot 2 milijona evrov vreden projekt izgradnje in ureditve mreže kolesarskih povezav, ki bodo prispevale k varnejšemu in prijetnejšemu kolesarjenju v mestu. Prav tako smo vključeni v izgradnjo mreže državnih in regionalnih kolesarskih poti. Iz teh razlogov v Celju seveda še kako podpiramo pobudo obeh projektov za promocijo kolesarjenja in povečanje števila kolesarjev v regiji.

Prejem podpisane listine iz rok podžupanje MO Celje, gospe Brede Arnšek

Predstavnik ministrstva za infrastrukturo Gregor Steklačič, tudi sam med udeleženci kolesarjenja z Dunaja do Ljubljane, se je ob prejemu listine zahvalil za lep sprejem v našem mestu in dejal, da je Celje primer dobre prakse na področju trajnostne mobilnosti in kolesarskih projektov. »Poznamo projekte, ki jih izvajate, vemo, da se veliko dogaja znotraj mesta, pohvaliti moram tudi vaše regijsko sodelovanje, med občinami. Kar je tudi eden glavnih ciljev naše kolesarske poti, gre za namreč za promocijo kolesarskega povezovanja med občinami, regijami in državami.«

 

Ob tem je gost povabil podžupanjo, da se je v imenu župana Mestne občine Celje podpisala na tablo, na kateri udeleženci kolesarjenja napoti od Dunaja do Ljubljane zbirajo podpise ministrov, županov in drugih pomembnih odločevalcev. Tabla s podpisi, ki ponazarja pomen sodelovanje za napredek tudi na področju kolesarjenja,  bo postavljena na prostoru ministrstva za infrastrukturo na kongresu Velo city 2022, ki se bo v torek začel v Ljubljani in se ga bo udeležilo 1200 strokovnjakov z vsega sveta.

Skupina dveh projektov Interreg Podonavje ter koordinatorje evropske kolesarske mreže EuroVelo.

Kolesarska karavana je z Dunaja krenila v torek 7. junija, vozi po daljinski kolesarski povezavi EuroVelo9 ( ta sega od Baltika do Jadranskega morja, v dolžina 2050 km in prečka šest držav), kolesarji so na dan opravili od 70 do 100 kilometrov.

EuroVelo kolesarsko omrežje sicer sestavlja 17 daljinskih kolesarskih povezav v skupni dolžini več kot 90 tisoč kilometrov, ki prepletajo vso Evropo.

Celje kot mesto  je na najboljši način oplemenitilo včerajšnji odličen kolesarski dan. Celje zmore. Celjani znamo.

 

Vir in foto:moc&vtc

Mogoče vam bo všeč