Celjski kulturniški "zvezdniki" v družbi župana Matije Kovača in dr. Zorana Pevca
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijaV fokusu

Celje: »Podeljene Celjske zvezde za dosežke na področju kulture: «Nove tri na kulturniškem nebu«

Z včerajšnjo poznovečerno  osrednjo slovesnostjo in podelitvijo priznanj Celjske zvezde smo v Celju  obeležili Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Sama  prireditev je bila predvsem  posvečena prejemnikom Celjskih zvezd, Bojanu Umeku, Katji Gorečan in dr. Bojanu Himmelreichu.

Letošnje prejemnike je na podlagi prispelih predlogov izbrala strokovna komisija v sestavi: dr. Zoran Pevec, Matjaž Brežnik, Nenad Firšt, Matija Plevnik in dr. Aleksander Žižek.

Luka Marcen  kot režiser pa nam  je s plesno gledališko uprizoritvijo pesmi v prozi Dušana Jovanovića in s prepletom glasbe na edinstven način oplemenitil praznični večer.

Bojan Umek

Igralec Bojan Umek je prejel priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo. Član ansambla SLG Celje je bil od leta 1984 do svoje upokojitve, novembra 2023. V izjemno bogati karieri se je srečal z najrazličnejšimi gledališkimi poetikami in se izkazal v raznorodnih gledaliških izrazih. Na celjskem odru je bil stalnica gledališča, kjer je odigral več kot 90 nepozabnih vlog.

Za njegovo igro veljajo strokovne kritiške ocene in mnenja mnogih režiserjev, s katerimi je delal, in sicer, da je izredno natančen, suveren in kreativen igralec. Zaznamuje ga bravuroznost in preciznost dikcije ter proučevanje skrivnosti gledališča in umetnosti nasploh.

Sam pravi daje doživel več stadijev med ustvarjanjem. Za vse je značilno da je potrebno biti malo »nor«. »Že leta 1988 sem prejel prvo celjsko nagrado kulturne skupnosti. Potem leta 2005 srebrni celjski grb za dvajsetletno ustvarjanje. V tem času se je imel za »grbastega« No, in zdaj pa  z vsemi 92 vlogami, ki sem jih ustvaril v SLG Celje, posegel po samih Celjskih zvezdah. Na koncu lahko samo rečem: Hvala, Celje,« pravi Bojan Umek, nov »zvezdnik«…

Katja Gorečan

Katja Gorečan kot praktična dramaturginja sodeluje s SLG Celje, kot mentorica pa sodeluje tudi v programu za razvoj in aplikacijo uprizoritvenih gradiv. Deluje na lokalnem celjskem področju, prepoznavna pa je tudi v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru, saj so njena dela prevedena v številne tuje jezike.

Dr. Bojan Himmelreich je od leta 1989 arhivist v Zgodovinskem arhivu Celje. S svojim raziskovalnim delom je že večkrat prispeval k razumevanju in ohranjanju celjske zgodovine, v zadnjih dveh letih pa izstopata predvsem dva njegova projekta, in sicer pregledna razstava z naslovom Je bilo v Celju dovolj mostov? in razstava z naslovom Filatelija v arhivih, arhivi v filateliji ob 100-letnici filatelije v Celju.

Dr. Bojan Himmelreich

»Podelitev priznanja mi seveda veliko pomeni, počaščen sem, da sem bil izbran in da sem se pridružil dosedanjim prejemnikom, uveljavljenim ustvarjalcem. V veselje mi je tudi, da sem ga dobil kot arhivist, torej kot skrbnik kulturne dediščine. To delo, poleg drugih zadolžitev, vključuje tudi posredovanje kulturnih vrednot v zvezi z arhivskim gradivom, npr. z razstavno dejavnostjo.

Bojanu kapo dol za njegov opus in odnos do tega ter za vso vnemo in vztrajnost pri vsem tem kar počne.

Nagrajenci in občinstvo

Kulturni program so čarali in sooblikovali: režiser Luka Marcen, dramski igralci Lucija Harum, Eva Stražar, Urban Kuntarič in Žan Brelih Hatunić, plesalka Lara Ekar Grlj, glasbenik Martin Vogrin in Mešani pevski zbor I. gimnazije v Celju.

Celjanke in Celjani so sinoči  pospremili še enega trojčka v celjsko kulturniško ozvezdje, se imeli lepo in se še lep čas po končani prireditvi družili in izvabljali vzdihe ob spominu na čase ob podobnih proslavah v preteklosti..

Vane T. Costa

vir: moc&vtc

 

Mogoče vam bo všeč