Udeleženci na Gimnaziji Lava
LokalnoSlovenijašolstvo in znanje

Celje-Počitnice v šoli drugače: namesto telefonov programiranje industrijskih robotov

Približno 30 osnovnošolcev je del počitnic preživelo na Gimnaziji Lava in Srednji šoli za kemijo, elektrotehniko in računalništvo. Udeležili so se praktičnih delavnic programiranja, robotike, kemijske tehnologije. Skozi specializirane učilnice in laboratorije so se mladi spoznavali z različnimi tehničnimi poklici prihodnosti in kakovostno preživljali proste dni.

Na raznolike delavnice so se osnovnošolci prijavljali na podlagi lastnih interesov. Gimnazija Lava edina v regiji med drugim vpisuje v program tehniška gimnazija. Njihove delavnice so bile namenjene spoznavanju programiranja industrijskega robota, sestavljanju Lego robotka in razmisleku o možganih sodobnih naprav.

Ravnatelj Gimnazije Lava Peter Juvančič: »Mentorji so zelo pohvalili radovednost in vedoželjnost mladih in pravijo, da so bili letošnji osnovnošolci med najbolj prizadevnimi do zdaj. Udeleženci bodo delavnice zaključili z reševanjem naravoslovnih ugank in izzivov v Sobi pobega, ki so jo izdelali dijaki šole. Zelo smo veseli, da smo za tehniko navdušili tudi dekleta.«

Delavnica na SŠ KER

Na Srednji šoli za kemijo, elektrotehniko in računalništvo (v nadaljevanju SŠ KER) so spoznavali delo v kemijskih laboratorijih, izdelovali so gele za lase, kreme za roke, sladoled s tekočim dušikom, se spopadli z izzivom delovanja računalniških mrež in simulirali razvoj aplikacij za mobilne telefone. »Ideja delavnic je, da po najboljših močeh doprinesemo k zanimanju za tehniško stroko pri mladih.

Učenci so spoznavali zanimive plati tehniških poklicev, česar morda na osnovni šoli nimajo možnosti doživeti na tak način, kot jim to doživetje lahko omogočimo v naših specializiranih učilnicah in kemijskem laboratoriju ter z našim strokovnim kadrom. Delavnice bomo zaključili v Tehnoparku Celje. Vodstvu Tehnoparka Celje se zahvaljujem za sodelovanje,« je povedala ravnateljica SŠ KER dr. Anita Laznik.

»Prišla sem na pobudo sošolke. Nisem najbolj tehnični tip človeka, zato me je skrbelo, kako se bom znašla. Ampak je bilo zanimivo, najbolj me je presenetilo programiranje industrijskih robotov, saj česa podobnega še nisem nikoli videla od blizu,« je povedala osmošolka, njen kolega pri sosednji mizi pa je dodal: »Ko sem se prijavil na pobudo staršev, nisem najbolj vedel, kako bodo delavnice izgledale. Vse je zelo drugače, kot pri tehniki v osnovni šoli. Veliko je računalnikov in druge opreme, na kateri lahko vse ideje preizkusiš v praksi.«

Delavnica z industrijskim robotom

Zaradi velikega zanimanja šoli napovedujeta, da bosta delavnice za osnovnošolce izvedli tudi prihodnje poletje. Medtem Šolski center Celje pripravlja vse potrebno za začetek šolskega leta. Dijaki vseh treh lokacij (Ljubljanska, Kosovelova in Pot na Lavo) bodo jesen dočakali v novo urejenih učilnicah na prostem, kmalu pa bo zaživela tudi učna avtopralnica na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko.

Vane T. Costa

Vir in foto: šcc&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno