foto: Strokovni izobraževalni center Alme M. Karlin(foto: SIC Alma M. Karlin)
Dogodki in prireditveizobraževanjeLokalnoSlovenijaTurizem

Celje: “Ob 74 letnici smrti Alme Maximilliane Karlin v Celju imenovana izobraževalna ustanova. Končno nekaj trajnega po njej!”

Mnogokrat v zgodovini se zgodi da velike osebnosti odidejo nerazumljeni in osamljeni, včasih celo od svojih najbližjih.

V povezavi z eno najbolj markantnih in daleč najbolj znanih  Celjank vseh časov, ki je svojo slavo in popularnost pridobila v prvi polovici 20 stoletja,  sta lani minili dve okrogli obletnici, in sicer 130 let rojstva in 100 let od njene znamenite poti okoli sveta.

Na dan 14. januar, pred 74 leti, je zaradi tuberkuloze in raka na prsih umrla pisateljica in novinarka, svetovna popotnica, ljubiteljska raziskovalka, poliglotka in teozofinja Alma M. Karlin (12. 10. 1889-14. 1. 1950). Umrla je na svojem domu v Pečovniku, v zelo tragičnih okoliščinah – zadnjih pet let je preživela hudo bolna, v strahovitem pomanjkanju, brez kakršnega koli vira prihodkov, nerazumljena in zasmehovana.

Alma M. Karlin v  centru  Celja po “vrnitvi” z dolgega potovanja(Foto: VTC)

V še ne povsem pojasnjenih okoliščinah je po končani vojni ostala brez svoje vile in posesti v Zagradu. Že v partizanih so ji povedali, da »bo izgubila svojo vilo, zbirke, pohištvo, narod, domovino, če bo iskala dom v tujini«. Ves čas je bila pod nadzorom, skritim ali ne. V  tem času se je le nekaj premaknilo.

Njeno zadnje domovanje na Pečovniku je odprto za obiskovalce. Zgodila se je razstava  na frankfurtskem knjižnem sejmu. Razstava Alma Maksimilijana Karlin – pisateljica, ki se navezuje na program Frankfurtskega knjižnega sejma 2023 in posebno vlogo Slovenije kot častne gostje, je izpostavila literarno pot Alme M. Karlin in njeno prepletenost v času in prostoru. Naslov povzema naziv na originalni Almini vizitki, s katero se je Alma predstavljala in odraža njen osrednji življenjski cilj – pisanje. Razstava  je gradila na izpostavljenih citatih iz njenih knjižnih del, s katerimi predeluje  vedno aktualna vprašanja o pozicijah moči, vlogi tradicij, vprašanju spolov in družbenih neenakosti.

Foto: SIC Alma M. Karlin

In sedaj za finale, še to. Decembra bi naj  bil s sklepom vlade v Celju ustanovljen nov javni vzgojno-izobraževalni zavod, ki je pravni naslednik dosedanje Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Šola skupaj z dijaškim in študentskim domom ter z Medpodjetniškim izobraževalnim centrom (Mic) imenuje Strokovni izobraževalni center Alme M. Karlin.

 

Končno nekaj trajnega po njej v njenem rojstnem Celju. Kot je v izjavi za Novi Tednik iz Celja povedal Iztok Leskovar, ravnatelj sedaj novo imenovanega javnega zavoda Strokovni Izobraževalni Center,  da so »pri izbiri imena  iskali povezave z vsemi dejavnostmi, ki jih izvajajo, in s prepoznavno osebnostjo iz našega okolja. Boljšo zgodbo, kot je Almina, bi težko našli, in upam, da ji tudi na ta način postavljamo spomenik. V življenju je počela ogromno stvari, ki jih lahko povežemo z dejavnostmi našega centra.

Odlično za Celje in vsekakor prav za vse, ki sledijo in spoštujejo prehojeno pot Alme M. Karlin.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč