Vir: MO Celje
LokalnoPolitikaSlovenija

Celje: Ob 30-letnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije je bila pri vhodu v Narodni dom odkrita spominska plošča z rezultati glasovanja prebivalcev takratne Občine Celje

S spominsko ploščo je s tem mesto Celje počastilo in ohranilo zgodovinski spomin na prelomni dogodek, ki je odprl pot do samostojne, neodvisne in mednarodno priznane države, je predlagala Komisija za umestitev spominskih obeležij na območju Mestne občine Celje.

Zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa in vsega povezanega z njim  dogodek ni bil javen. Spominsko ploščo sta v prisotnosti podžupanje Brede Arnšek, podžupana Vladimira Ljubeka in direktorice občinske  uprave mag. Ingrid Mastnak odkrila župan Bojan Šrot in pooblaščenec župana Stane Rozman.

 V svojem nagovoru je Bojan Šrot,  župan MO Celje je med  drugim dejal da: »Pot do osamosvojitve in priznanja Slovenije je bila dolga in težka. Ko smo se na plebiscitu odločali o naši prihodnosti, smo bili Slovenci enotni kot še nikoli prej. Lahko smo ponosni in veseli, da živimo v lepi in varni državi, da lahko ustvarjamo pogoje za dostojanstveno in kvalitetno življenje vseh državljanov, da uresničujemo svoje sanje. Želim si, da bi nas vrednote, kot so mir, svoboda, pravičnost in solidarnost kot narod tesno povezovale tudi v prihodnje«.  Ta želja ostaja. Če bomo povezani in enotni tudi v času ki je pred nami, ko prav tako rabimo enotnost in povezanost, bomo premagali tudi težave, ki jih je pri nas in povsod drugod po svetu povzročila epidemija. Z enotnostjo se da, drugače pa zelo težko in dolgotrajno. Zato je tukaj poudarek na enotnosti in povezanosti.

Vir: MO Celje

Pooblaščenec župana in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman je dodal: »Veseli me, da smo danes v Celju postavili spominsko ploščo enotnosti slovenskega naroda, ko so se prebivalci občine Celje s 94,79 % odločili za življenje v samostojni Sloveniji. Takšna spominska plošča je prva v Sloveniji, verjetno pa ne bo zadnja. S časovno oddaljenostjo dogodka dobiva takratna enotnost Slovenk in Slovencev že skorajda epske dimenzije. Iz zgodovine se lahko naučimo, da smo najmočnejši takrat, ko smo enotni. To pa je tudi sporočilo spominske plošče, ki smo jo danes odkrili v Narodnem domu, simbolu slovenstva v Celju.«

Iz zgodovine se lahko naučimo, da smo najmočnejši takrat, ko smo enotni. To je tudi sporočilo spominske plošče, ki je  bila danes odkrita  ob 30-letnici plebiscita pri vhodu v Narodni dom. 

Prihodnje leto bo naša država praznovala 30. rojstni dan. Današnje odkritje spominske plošče je prvi od dogodkov, s katerimi bomo počastili ta pomemben jubilej. 

Avtor: Vane  T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno