Podelitev priznanj mladim raziskovalcem v Celju s strani župana MO Celje
Dogodki in prireditveLokalnošolstvo in znanje

Celje-»Najdaljša tradicija raziskovanja mladih v Sloveniji:V 44 letih že več kot 4400 raziskovalnih nalog«

V veliki dvorani Narodnega doma je bila včeraj zaključna prireditev projekta Mladi za Celje s podelitvijo priznanj mladim raziskovalcem z osnovnih in srednjih šol v Mestni občini Celje ter pridruženih osnovnih šol. Mladinsko raziskovalno delo v Mestni občini Celje šteje že 44. leto, kar pomeni, da ima najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Potem ko je koronsko obdobje to preprečevalo, je tako zaključno prireditev s podelitvijo priznanj kot predstavitve nalog mladih raziskovalce po dveh letih znova bilo mogoče izvesti »v živo«. Mlade raziskovalce in mentorje je danes nagovoril tudi župan Bojan Šrot.

Župan Bojan Šrot nagovarja prisotne.

»Kdo ve koliko različnih podatkov, analiz, skic, grafov, slikovnega materiala se je po zaslugi več tisoč raziskovalnih nalog ohranilo v vseh teh letih in postalo del zgodovinskega spomina našega mesta. Vesel sem, da je vse to raziskovalno delo ohranjeno na enem mestu v Osrednji knjižnici Celje in na svetovnem spletu in verjamem, da je zelo dobrodošel pripomoček marsikomu, ki iz lastne radovednosti ali iz drugih potreb raziskuje kakšna dejstva, ki ste jih vi ali pa vaši predhodniki podrobno raziskali. Velika zahvala za vse to gre številnim mentorjem, ki vas vodijo in pomagajo pri vaših raziskovalnih nalogah in ravnateljem, ki imajo posluh, da je mladinsko raziskovanje del vsakoletnih učnih načrtov šol,« je povedal župan Bojan Šrot.

 

Predsednica komisije Mladi za Celje Katja Esih, ki je skupaj z županom podeljevala priznanja, je v svojem zaključnem govoru mladim čestitala za raziskovalno pot, na katero je prav vsak lahko ponosen. »Mnogi od vas ste se prvič srečali z opredeljevanjem raziskovalnega problema, postavljanjem hipotez in izbiro metod raziskovanja. Tako ste lahko ugotovili, da s pripravi raziskovalne naloge stopata na čisto novo pot, drugačno od ustaljenih oblik učenja in pouka,« je poudarila Katja Esih.

Kulturni program ob podelitvi priznanj.

V zadnjem tednu marca in prvem tednu aprila je 234 raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol Mestne občine Celje ter pridruženih občin uspešno zagovarjalo raziskovalne naloge.

Učenci osnovnih šol so pripravili in zagovarjali 52 raziskovalnih nalog iz 19 različnih področij, dijaki srednjih šol pa so pripravili in zagovarjali 68 nalog iz 20 različnih področjih. Raziskovalne naloge je ocenjevalo 31 ocenjevalnih komisij, v katerih je sodelovalo 97 strokovnih ocenjevalcev. Delo mladih raziskovalcev so usmerjali 104 mentorji.

 

V projektu je letos poleg 8 celjskih osnovnih in 10 srednjih šol sodelovalo tudi 5 pridruženih osnovnih šol iz sosednjih občin.

 

V 44 letih je v okviru projekta Mladi za Celje nastalo več kot 4400 raziskovalnih nalog.

Poleg tega da je Celje mesto športa, cvetja in sejemskih dejavnosti, s ponosom lahko rečemo, da je mesto znanja in potencialov pri mladih, ki kasneje postanejo veliki znanstveniki in osebnosti, ki prispevajo svetu in nam za  boljši jutri. Ponosni smo lahko na njih že danes.

Kot običajno je bil zaključku projekta izdan tudi Bilten 44. raziskovalnega leta.

Kulturni program za prireditev so pripravili dijaki in profesorji Gimnazije Celje – Center, dijaki Srednje zdravstvene šole Celje, Gimnazije Lava Šolskega centra Celje in I. gimnazije v Celju, cvetlično dekoracijo dijaki Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, pogostitev v stranski dvorani pa dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Program sta povezovala Urban Skok in Eva Leskovar, dijaka I. gimnazije v Celju.

 

Vir: moc&vtc

Foto: moc

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč