Uradna otvoritev MIS-a
EvropaGospodarstvoSlovenija

Celje: “Mednarodni industrijski sejem je odprl svoja vrata. Uspešno”.

Danes je največji industrijski sejem v Jugovzhodni Evropi  odprl vrata za obiskovalce. Za razstavljavce pa malo prej ali pa kar preprosto prej. Tudi zato ker je priprava sejma vezana na mnoštvo logističnih prijemov, večin znanj in časa. Logisti so zagotovo pokazali veliko. Glavno vlogo bodo imeli razstavljavci. Od danes pa do 21. aprila bo zagotovo tako. Možnost da  pridejo do pomembnih spoznanj  bodo imeli poznavalci s  področja inovacij  v svetovni industriji. Predstavilo   se bo  330 razstavljavcev iz 15-ih držav in 1000 blagovnih znamk iz 30-ih držav. Že po tem sodeč lahko rečemo da se  MIS lahko kosa  z vsemi največjimi v Evropi.  Razstavljavci prihajajo  in celotne regije, nekateri celo prvič kot sta na primer Belgija, Turčija in Romunija.

Pomembni predstavniki držav in proizvajalcev

Na sami slavnostni otvoritvi je Nina Ermenc Pangerl,  predsednica UO Celjski sejem d.d.,  med drugim povedala, da je veliko dela vloženega v pozicioniranje  samega sejma in kasneje ohranjanja doseženega, kar ni enostavno in preprosto prav tako ne. Zgodba o uspehu sejma  je od  vseh, organizatorjev, razstavljavcev, proizvajalcev, inženirjev, znanstvenikov. Sam MIS se letos vrača v normalne, bienalne tirnice.

Sejem je vnovič priložnost da se pripeljejo uspešne  zgodbe v naše sejemsko mesto. Celje  je več kot primerno za gostiti in ugostiti tako lepo število strokovnjakov od blizu in daleč. Celje kot mesto si bo prizadevalo za čim bolj naklonjeno infrastrukturo, obenem pa tudi zato, da se učinek prisotnosti sejemske dejavnosti imel učinke na lokalno gospodarstvo in turizem, je med drugim dejal župan MO Celje, Matija Kovač.

Aleš Hančič, direktor TECOS-a,   je poudaril fizični pomen prisotnosti na sejmu, vsaj v primarni fazi,  šele nato se lahko razvija pravo sodelovanje. Ideje o sodelovanju , inovacijah se dogajajo is utrnejo med stroji, med ljudmi ki podobno mislijo in razmišljajo.

 

Robert Golob: “Slovenija bo odprla konzulat na Filipinih.   Zaradi organiziranega uvoza delovne sile.”

Glede na prelomne trenutke v Evropi, tudi na področju industrije, da se ta sejem odvija danes, letos. Celo, glede na to da je drugič zapored, je  priporočljivo, da ta sejem postane vsakoletni in ne samo bienalni. Nekoč si prišel na sejem nekaj videti, skleniti posel in oditi, dane se prihaja na sejem da bi se kaj dodatnega  ali novega naučil. Sejem je priložnost za učenje vseh nas od najstarejših do najmlajših. Ta trenutek poteka v Sloveniji in v Evropi prestrukturiranje industrije. Na  dveh področjih  in sicer na prekvalifikacijah delovne sile in pridobivanju  novih spretnosti ter na uvozu delovne sile. Celo tako daleč, da se uvoz delovne sile iz tretjih držav spravi v organizirano obliko. Po besedah Roberta Goloba bi morali razne valove  migrantov pravilno »upravljati«. Slovenija bi po njegovem celo vlagala v države izvora delovne sile, ki jo »potrebujemo.« Slovenija dela zelo intenzivno na tem. Slovenija bo v naslednjih tednih odprla konzulat na Filipinih, predvsem z namenom organiziranega uvoza delovne sile!!

O državnih energetskih »požeruhih« je tekla beseda.  Kot Vlada, imajo rešitve ki bo optimizirala  to vprašanje, le nižanje cen ne bo več mogoče.

Prestrukturiranje o uspelo v kolikor bomo znali izkoristiti vse vire in možnosti ki jih ponuja EU. Ali bodo to zmogle vladne podporne službe, je pa  vprašanje  za milijon dolarjev.

Ni šlo brez »politične in moralne” hipokrizije. Po naglem odhodu iz celjskega sejma, je sledila »cesarjeva« pojedina za izbrane  na znani lokaciji ob Savinji.

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa