Prerez traku in odprtje prvih dveh blokov v soseski DN-10 v Celju
Dogodki in prireditveLokalnoŽivljenje

Celje gradi in za blagor občanov poskrbi: Odprta prva dva bloka in prvih 50 stanovanj v Dečkovem naselju

Danes so v Dečkovem naselju odprli dva od šestih stanovanjskih objektov in garažno hišo, v katerih je 50 stanovanj, ob zaključku projekta pa jih bo namenu predanih še 92.  S tem današnjim odprtjem je  uspešno zaključena  prva etapa ene največjih in najpomembnejših investicij v zadnjih dvajsetih letih v Celju.

otvoritev-povabljeni

otvoritev-povabljeni

 Skupni projekt Mestne občine Celje in  družbe Nepremičnine Celje je ocenjen na kar 16,8 milijona evrov. Od tega je Mestna občina Celje pridobila 5,8 milijona evrov evropskega sofinanciranja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Mestna občina Celje je financirala tudi komunalno ureditev zemljišča v vrednosti 1,3 milijona evrov.

Breda Arnšek, podžupanja MO Celje ob odprtju soseske DN-10

Breda Arnšek, podžupanja Mestne občine Celje: »Danes je resnično pomemben dan za Celje. Dosegli smo pomemben mejnik v projektu Stanovanjska soseska Dečkovo naselje. Približno 400 Celjanov bo ob zaključku projekta dobilo novi dom. Gre za nujno potrebno investicijo, saj je potreba po javnih najemnih stanovanjih v Celju res velika. Izjemno zadovoljni smo, da smo projekt kljub nezavidljivim razmeram uspešno pripeljali do vmesne etape«

. V Celju se je s pomočjo evropskega denarja vse od leta 2004 zgodilo ogromno. Mesto je tako rekoč neprepoznavno. Začelo se je s Čistilno napravo Celje pred 17 leti, nadaljevalo z Regionalnim centrom za ravnanje z odpadki in Toplarno Celje, Šmartinskim jezerom, obnovo pomembne kulturne dediščine, obnovo starega mestnega jedra, pomembno cestno infrastrukturo, energetskimi sanacijami, Tehnoparkom, projekti trajnostne mobilnosti … in še mnogo česa drugega.

Primož Brvar, direktor celjskih Nepremičnin ob otvoritvi

 

 

 

 

 

 

 

Da bi sploh prišlo do realizacije tega, ki je eden  od številnih uspešnih projektov, se ej treba zahvaliti tudi pomoči iz EU. Prav tako je neizogibna omemba občinskim službam, ki bdijo nad izjemno zahtevnimi projekti, ter partnerjem na ministrstvih in Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Pa  tudi posameznim oddelkom na pristojnih ministrstev. 

 Primož Brvar, direktor družbe Nepremičnine Celje: »Ponosen in vesel sem, da smo prišli do trenutka, ko bo mesto Celje in v njegovem imenu družba Nepremičnine Celje predala ključe stanovanj, ki bodo postala dom. Dom, ki ne bo nudil zgolj strehe nad glavo ampak tudi veselje, varnost, osebno dostojanstvo.«

Z izgradnjo prve etape stanovanjske soseske je dokončanih  50 od skupaj 142 stanovanj. Prehojena pot od faze priprav prostorskega načrta Dečkovo naselje DN 10 do danes ni bila ne kratka ne lahka. Novo zgrajena stanovanja  bodo zagotavljala trajnostno in kvalitetno bivalno okolje. Pri ureditvi okolice  sledijo  ohranitvi zelenih površin, pri oskrbovanih stanovanjih prilagojenim  starejšim pa je  dodatno uredili skupen zunanji prostor. Potrebe po javnih najemnih stanovanjih se iz leta v leto povečujejo, gre za trend, ki se pojavlja v vseh mestnih občinah. Mesto Celje bo z izgradnjo nove stanovanjske soseske zagotovilo dom velikemu številu celjskih družin, žal pa še vedno ne vsem, ki ga potrebujejo.

 

Alenka Pesjak, prva stanovalka ,ki je dobila ključe od svojega neprofitnega stanovanja.

 

 

Na razpis za neprofitna stanovanja je prejšnji mesec prispelo 640 vlog, kar je največ doslej in kar je v veliki meri posledica varnosti najemnega razmerja, ki jo nudimo ponudniki javnih najemnih stanovanj. Ker izgradnja tovrstne soseske predstavlja velik finančni zalogaj, je soseska poleg lastnih sredstev družbe in Mestne občine Celje, nepovratnih sredstev iz ESRR, pridobila tudi namenska dolgoročna posojila Stanovanjskega sklada RS in Sklada skladov SID Banke, s čimer ta projekt predstavlja tudi nov prototip financiranja izgradnje javnih najemnih stanovanj v Sloveniji«.

Marca 2017 je Mestna občina Celje prvič uradno napovedala gradnjo stanovanjske soseske. Avgusta 2019 se je začela izgradnja komunalnega dela infrastrukture, marca 2020 je bil  položen temeljni kamen. Dobro leto kasneje  pa se danes že  odpirata dveh od šestih stanovanjskih objektov na novi Singenski ulici, ki je dobila ime po nemškem mestu Singen, s katerim je Celje pobrateno od leta 1990.

Zaključek celotnega projekta je predviden decembra 2022.

 

Lep pogled na novogradnjo v Dečkovem naselju.

Bloka so s prerezom traku odprli podžupanja Breda Arnšek, direktor družbe Nepremičnine Celje Primož Brvar, direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije Črtomir Remec in direktor oddelka za finančne inštitucije in izvajanje sklada skladov SID banke Matjaž Stritih.

Prve ključe je prevzela Alenka Pesjak, ki bo v novem stanovanju živela s svojo družino. Tako, od danes naprej  bo živahnejši še en del Celja, ki bo počasi pridobival na pomembnosti in bo življenje pletlo zgodbe ljudi na svojih domovih,  ki jih do sedaj niso imeli ali  niso bili primerni času ali standardu, ki bi ga mogli in morali  imeti za  dostojanstveno in človeku primerno bivanje.

Celje zmore!

Vane T. Costa

Foto:Ich

 

 

 

Mogoče vam bo všeč