Poletno cvetje-cvetlične piramide(foto:moc)
KulturaLokalnoŽivljenje

Celje bo letos še bolj bogato ocvetličeno. Bomo tudi v naslednjih mesecih v »rožicah«

Čudoviti raznobarvni tulipani in narcise, ki so nas v Celju razveseljevali v zadnjih tednih, so že skoraj odcveteli, zato se v javnem podjetju Zelenice že pripravljajo na zasaditev poletnega cvetja, ki bo naše mesto krasilo vse do jeseni. V drugi polovici maja bo zasajenih 15.000 sadik desetih različnih vrst cvetja, ki dobro uspevjo tudi v vročini.

 Gre predvsem za bršljanke, vodenke, novo gvinejke, polnjene begonije, zmajeva krila, dihondrije, mlečke, potunije. Zasadili bodo 1000 sadik več kot so jih lani, v središču mesta pa bodo postavili kar 15 cvetličnih piramid, torej šest več kot lani. Kombinacije cvetja bodo zelo barvite, zato je za verjeti, da bo odziv med občani in obiskovalci pozitiven. Cvetje bo krasilo mestno središče, podhode ob vpadnicah v mesto, gredice v parku in mestu ter nekatera krožišča. Poletno ocvetličenje bo stalo 39.000 evrov. 

Se že pripravlajjo rože za poletno ocvetličenje

Letos prvič so celjski tulipani zacveteli(izvoz znanja) tudi v pobratenih mestih Doboj in Slavonski brod. Zaposleni v javnem podjetju Zelenice so lani decembra tam posadili 150.000 čebulic. V aprilu so se tulipani v obeh mestih na veselje občanov bogato razcveteli. Kot  je sporočil župan Slavonskega broda Mirko Duspara, je njihova ulica Petra Svačića letos pomladi zažarela v pisanih barvah, navdušila domačine in dodatno polepšala javno zeleno površino, za kar  so celjanom   zelo hvaležni.  Tudi  iz priložene  fotografije je razvidno kako to izgleda v Slavonskem brodu.

 

Slavonski brod-takole izgleda izvoz celjske izkušnje v Slavonskem brodu.Tamkajšnji
meščani navdušeni(foto:moc)

1000 metrov panelne ograje za večjo varnost ob železnici. Odgovorno, zrelo, pohvalno.

 

Na začetku letošnjega leta smo v sodelovanju z javnim podjetjem Zelenice ob pešpoti na odseku od Čopove ulice do Plave lagune v Mestni četrti Slavko Šlander postavili novo, 650 metrov dolgo panelno ograjo in s tem pešcem ter kolesarjem zagotovili večjo varnost. Zdaj smo 350 metrov panelne ograje postavili tudi v Plavi laguni in sicer na odseku od križišča na Čopovi ulici do železniškega mostu preko potoka Koprivnica( bojim se da je to Ložnica)  v Medlogu. Projekt je bil zaradi bližine železnice precej zahteven. Zaposleni v Zelenicah so se pred začetkom del morali udeležiti posebnega izobraževanja iz varstva pri delu na železniškem območju. Tudi pri povprečnem estetu naleti na odobravanje tovrstno ocvetličenje.

Vse bolj se uveljavlja prepričanje, da  je vodstvo javnega podjetja ZeleniCE svoje poslanstvo vzelo zelo zares, kar je vidno na več mestih po Celju, in v različnih letnih časih.

Vane T. Costa

Vir in foto: moc@vtc

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura