Dogodki in prireditveKulturaljudjePolitikaSlovenijaŽivljenje

Bovec: “Koalicija zdrave pameti je recept za boljši jutri. Čimprej tem bolje!”

Sobota je bila en resnično izpolnjen dan. Danes je Bovec in vse poti proti njemu so spominjale na Rim. Rim slovenskih demokratk  in demokratov. V Bovec so  prišli tisti, ki imajo Slovenijo radi. Zbralo se  je ogromno ljudi. Nekateri so rekli, da nas bo še več, ko bomo spet na vladi, ampak toliko, kot nas je danes, nas še ni bilo nikoli.

 

S srečanjem občinskih odborov na letališču v Bovcu se je v soboto začel 28. poletni tabor stranke SDS. Zbrane je med drugimi nagovoril predsednik SDS Janez Janša, ki je izpostavil po njegovih besedah napačne odločitve aktualne vlade in krizo vrednot v slovenski družbi. Tabor se bo s tradicionalnim vzponom na Triglav končal čez dva tedna.

Največ do sedaj. Bilo tudi tekmovanje v vlečenje vrvi in predtsavitev regij.

 

Janša je kot osrednji govorec srečanja uvodoma dejal, da dobro delo strank med pandemijo v vladni koaliciji pod vodstvom SDS na zadnjih državnozborskih volitvah žal ni vodilo v ponovitev mandata. SDS je sicer povečala število glasov in poslancev, kar razume kot nagrado za dobro delo, vendar sta iz DZ izpadli koalicijski partnerici DeSUS in SMC, ki da so ju brutalno napadli in uničili politični nasprotniki.

 

Zaradi tega je slovenski politični prostor ocenil kot takšnega, kjer poštena politična tekma ni možna. O delu sedanje vlade je dejal, da v SDS čakajo na dobre pobude z njene strani, kritičen je bil do ustanovitve strateških svetov za prehrano in za preprečevanje sovražnega govora. Slednji po njegovih besedah ogroža svobodo govora, saj naj bi odločal o tem, kaj kdo sme in česa ne sme govoriti.

 

Janez Janša : V času sedanje vlade Slovenija zamuja številne razvojne priložnosti

Svobodo govora je Janša označil za temelj demokracije, kot eno glavnih težav sedanjega časa pa navedel, “da veliko ljudi veliko časa ni sposobno prepoznati znakov, da se svoboda govora jemlje”.

 

Sedanja vlada jemlje denar strateškim infrastrukturnim projektom, je dejal Janša in med njimi omenil tudi Kanin. V zadnjem letu se povsod dogajajo rezi v infrastrukturne projekte, nikoli pa ni težav pri zagotavljanju sredstev za “delovanje levičarskih nevladnih organizacij”, je dejal. Za splošno družbeno korist več naredijo tisti, ki pomagajo po letošnjih neurjih ali ob lanskem požaru na Krasu, je izpostavil.

V drugem delu govora se je dotaknil stanja vrednot na Slovenskem. Dejal je, da “se očitne laži, nekaj, kar je dokazljivo na vsakem koraku, da ni res, prodaja kot mainstream, kot nekaj, kar je pač treba sprejeti, sicer si nemoderen, neurban, zaplankan, nesolidaren”. Dejal je, da je treba prepoznati to nevarnost in nanjo opozoriti tudi druge, k čemur je tudi sam pozval, zavedanje tega pa poimenoval ‘zdrava pamet’.

 

Pri tem je izpostavil predvsem teorijo spolov in opozoril na nekatere prisotne, ki so nosili majice z napisom ‘obstajata samo dva spola’. Boljše da nam je ves čas jasno, da ne bi  kdaj kasneje prišli v situacijo se spraševati ali je dan ali noč, marveč da se ve, tukaj in zdaj. V nasprotnem, ko bi nekateri dezorientirani iskali konsenz ter sestavljanju časovnice ter “implementaciji” časovnice in morebitnih določil   iz odločitve o tem kdaj je noč in kdaj je dan. Bog ne daj!

 

Dotaknil se je tudi volitev v Evropski parlament čez slabo leto dni in dejal, da bodo v stranki pripravili najboljšo kandidatno listo doslej. V pripravah nanje pa morajo predvsem okrepiti članstvo, največ v vrstah Slovenske demokratske mladine, ki je starejši člani stranke ne smejo jemati kot konkurenco, je dejal.

 

Udeležence tabora so pozdravili tudi bovški župan Valter Mlekuž, vodja poslanske skupine SDS ter podpredsednik DZ Danijel Krivec. Prav tako tudi  predsednik Gorniškega kluba dr. Henrik Tuma Anton Žunter, ki je med drugim dejal, da v časih ko se govori o svobodi  govora, nekateri  iz »Svobode« sploh ne ločijo med svobodo in prostostjo. Prostost, ki se nanaša na fizični del telesne omejenost in prostorske skrčenosti, jo je morda omejevati(protizakonito), samo svobodo, kot ponotranjeni pojem svobode duha,  misli  ter kreiranje in izražanje le teh pa nikdar.

Mlekuž je zbrane pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da se za izgradnjo nove kaninske žičnice pridobi državna sredstva.

Moč pride prav, podnev’ in ponoč’, mar ne?

Poletni tabor od nedelje dalje vsak dan do 5. avgusta vsebuje predvsem organizirane pohodniške in plezalne aktivnosti na Bovškem in v Julijskih Alpah, prenočevanje pa je organizirano v kampu Klin v Lepeni.

Krepitev, fizična in mentalna je nujna, za vse kar je pred nami, da bi le ob prvi možnosti ko lahko začeli delati na izboljšanju stanja, ki je niti svobodno niti rožnato, ampak slabo.

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč