EvropaVolitvezanimivo

Bolgarski socialistični predsednik razpisal parlamentarne volitve!

Predsednik Rumen Radev je parlamentarne volitve razpisal za 4. april. Odlok je bil podpisan danes, je še dodatno  napovedal v nagovoru ljudstvu. 

“Lanski dogodki so jasno pokazali, da Bolgari želijo spremembe, ki se bodo zgodile čimprej in vrnejo državo k demokraciji – vzrok, ki sem ga vedno podpiral. Premagovanje globoke krize, potrebne reforme in rešitve za obnovo in posodobitev ter popolno integracija zahteva eno uro, da imamo legitimen parlament in aktivno primerno vlado. Hkrati je pozabil omeniti,  da je eden od povzročiteljev prav on sam, z očitno in jasno podporo protestirajočim po bolgarskih mestih in na sofijskih ulicah in trgih

Predsednik je danes nagovoril ljudi po posvetovanjih o organizaciji volitev v času epidemije korona virusa v zadnjih dneh z zdravstvenimi oblastmi, institucijami in strankami, ki sodelujejo v in zunaj 44. parlamenta. Kljub številnim prošnjam za spremembe, vključno z glasovanjem po pošti in spletnim predvajanjem štetja glasov, je vlada pripravljena sprejeti le eno spremembo volilnih pravil – za mobilne volilne skrinjice, v katere bo karantena. Danes je predsednik ponovno zahteval te spremembe in napovedal posodobitev volilnih seznamov. Glasovanje – teden dni po prvem zmenku Pred začetkom posvetovanj je Rumen Radev napovedal, da bi morale biti volitve po njegovem na prvi možni datum – 28. marec. 

Zaradi njegove pobude za sestanke za organizacijo volitev ga GERB sumi, da jih želi prestaviti, in vztrajal, da se jih čim prej razporedi in na že napovedani datum. Del vladajoče koalicije oziroma njihova največja stranka GERB,meni  da s tem novim datumom nima težav, obžalovanja vredno je to, da ne vedno in ne poznajo razloga zakaj prav to en teden kasneje po predhodno »skoraj« že določenem in potrjenem dnevu glasovanja, ki se je glasil n a28 marec, meni Toma Dikov,  portparol GERB-a. Prav tako jih žalosti, da ima pri tej razglašeni odločitvi še eno težavo oziroma politično in mentalno kratkovidnost  povezano z tem  že določenim datumom.  Nanaša se na dan in datum ko imajo tudi pri njih kot več konfesionalno državo  prav na ta datum Velikonočne katoliške in armenske praznike. Prav tako tudi za glasovanje po pošti iz tujine posebej zahodne Evrope, kjer domuje in živi  veliko število bolgarskih državljanov.  Večina teh držav je katoliških in imajo praznične dni in bo nastal problem z servisiranjem potreb po določeni nujno potrebni logistiki. Odsotnost senzibilitete je več kot očitna. Več kot očitna je tudi je da se zanemarja ta del populacije ter jih na tak način onemogoča in ovira pri določanju usode države za naslednje obdobje.  

Ta »dodatni« teden bi moral biti izkoriščen v največji možni meri za lov v kalnem. “Argumenti, da se volilni zakon ne bi smel spreminjati nekaj mesecev pred volitvami, so bili v bolgarskem parlamentu večkrat prezrti, ko je vlada imela interes. Pričakujem, da zdaj, ko so interesi bolgarskih državljanov, parlament ne bo nič manj aktiven. v svojo obrambo “, je dejal Rumen Radev. Predsednik države je povedal, da ima centralno volilno komisijo zagotovilo,  za katerega ve samo on, da bodo volilne naprave dostavljene v 25 dneh pred glasovanjem

Tudi tukaj je prisoten moment  postavljanje pred gotovo dejstvo, da se morajo zgoditi spremembe. Zamegliti,  zakomplicirati in odvrniti od tega svetega demokratičnega početja, ki se mu reče izražanje svobodne volje posameznega državljana o lastni usodi.  V enem tednu ki si ga je dodal zraven  brez konsenza izsiliti spremembe volilne zakonodaje za katero je potrebno daljše obdobje v normalnih okoliščinah, brez epidemije in brez korone, pač ne gre. To tudi ne bo deležno neodobravanja in še manj potrditve s strani GERB-a. 

 “Obstaja« splošno soglasje, da odgovorni organi morajo čim prej razglasiti jasne zdravstvene ukrepe, ki so ključnega pomena za volilno kampanjo, novačenje članov volilne komisije in volilno udeležbo. Zagotavljanje osebne zaščitne opreme s strani države tako volilnim komisijam  kot vsakemu  bolgarskemu  volivcu,  je pomemben korak v tej smeri. “

Z tem je pač dolil olje na že obstoječi politični ogenj, ki ga pač sam ne obvlada,  podpihuje pa  ga. Pozablja da je osnovni poklic predsednika Vlade in GERB-a Boyka Borisov gasilec(Ali po njihovo pozarnikar). 

Za zaključek samo še to: S to razglasitvijo bolgarskih  volitev se samo potrjuje to,  da je napočil  čas  plačila svetovnemu podžigalcu ustvarjalcu družbenega  kaosa,  Sorösu, da kljub  nekaterim  dosedanjim ne uspešnim  poskusom, da   odide  potešen v onostranstvo z nekim relativnim uspehom  na evropskih tleh.  

Socialist Radev  mu želi ali mora ustreči, vrag si ga vedi?

Bolgarski volivci ali  njihovi interesi in v danem trenutku  epidemije so mu deveta skrb!

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa