EvropaV fokusuVideozanimivo

Bolgari se pripravljajo na parlamentarne volitve !!

Kljub razburljivemu letu in takšnih ali drugačnih ugibanj, ne prej ampak  letos, bodo redne splošne parlamentarne volitve v Bolgariji. Za naklonjenost, simpatije in glas na volilnem lističu  se bo potegovalo 31 strank in 8 koalicij.

Tanja Tsaneva, tiskovna predstavnica CIK, je dejala, da je Centralna volilna komisija že komentirala in dala pripombe na osnutek protokola, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje.

Volilna kampanja se bo začela 5. marca in končala 2. aprila in 3. april bo volilni molk.

GERB, stranka trenutnega premierja Boyka Borisova najresnejši kandidat za zmago na aprilskih volitvah.

Vladajoča stranka GERB je prvič v svoji 14-letni zgodovini predložila dokumente o registraciji kot koalicija za parlamentarne volitve v Bolgariji 4. aprila. To se je zgodilo zadnji dan registracije. Stranka Bojka Borisova bo v volilni tekmi nastopila skupaj z Zvezo demokratičnih sil (SDS ali Sojuz na demokratičeskite sili), najstarejšo demokratično formacijo po strmoglavljenju Todorja Živkova leta 1989 in je enako kot GERB članica Evropske ljudske stranke(ELS-EPP).

V treh dneh sta obe stranki zbrali več kot 52.000 podpisov, od tega 9.999 predložili volilni komisiji. Dokumenti so bili sprejeti brez pripomb in zdaj čakamo na odobritev Centralne volilne komisije, je povedal organizacijski sekretar GERB Cvetomir Paunov. Vodja poslanske skupine vladajoče stranke Daniela Daritkova je poudarila, da je recept za uspeh GERB in obljuba volivcem “delo, delo, delo”. Koliko  jim mešal štrene in jim bo v napoto  Cvetan, nekoč viden GERB-ovec Cvetanov z Bolgarskimi Republikanci(Republikancite na Bulgarija), bomo videli med kampanjo.

Leta, ko smo bili na oblasti, so pokazala, da imamo voljo in dosegamo vidne rezultate. “Dokazali smo, da lahko prevzamemo odgovornost in se učimo na svojih napakah,” je dejala Daritkova. GERB in Zveza demokratičnih sil sta pripravili program za spopadanje in izhod države iz epidemičnih razmer.

Medicinski protokol je pripravljen, uvedeni proti epidemični ukrepi zagotavljajo zdravstveno varnost volilnega procesa, je dodala Daritkova in pozvala k množični udeležbi na volitvah. Pojasnila je, da se še vedno obravnavajo rezultati nominacij kandidatov za poslance, pri čemer je poudarila, da bo Borisov eden vodilnih.

Za desno koalicijo menijo,  da je Bolgarska socialistična stranka (BSP) nemogoč partner v naslednjem parlamentu, ker je “cilj GERB in Zveze demokratičnih sil združiti desničarske glasove.  Tamkajšnji sociologi menijo, da sta tandem GERB in Zveza demokratičnih sil edina desničarska formacija, vsekakor proevropska in pronatovska, ki BSP in njenim satelitom ne bo dovolila, da bi prišli na oblast,” je dejal Rumen Hristov, voditelj Zveze demokratičnih sil. Tako kot v GERB-u so kot političnega nasprotnika navedli tudi BSP(Bolgarski socialist), a niso kategorični, s kom ne bodo sestavili koalicije. 

Realisti in optimisti so vsaksebi v napovedih. Mi pa bomo spremljali  in  poročali o etapah v bolgarski volilni tekmi. Tudi, ko bodo na cilju. 

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa