Vir: Avaz.ba
EvropaSlovenijaSvetvremezanimivo

Bo novi “polarni vrtinec” prizadel Evropo, Severno Ameriko in Azijo?

Visoko v ozračju nad severnim tečajem bi temperature, ki se pripravljajo, lahko kmalu “zamrznile sapo” vsem na severni polobli. Val hladnega vremena, ki od konca januarja ogroža Severno Ameriko, Evropo in Azijo, je enakega vremenskega vzorca kot tisti, ki se je zgodil leta 2014, znan kot “polarni vrtinec”. 

Potem so se temperature v Chicagu po poročanju Bloomberga spustile na minus 27 stopinj Celzija.

Običajno je, da pozimi iz Arktike prihaja hladen zrak. Toda mraz je večinoma ostal okoli severnega tečaja v sezoni 2019-2020. 

Zdaj po skoraj dveletnem zatišju zima grozi, da se bo končno vrnila.

“Stvari se prilagajajo tako, da bo vznemirljivo obdobje za zimo in sneg” – pravi Todd Crawford, vodilni meteorolog IBM-ovega podjetja “Weather Co”. 

Napovedniki ne pričakujejo, da bo mraz tako brutalen kot leta 2014, a zima se bo nedvomno vrnila.

Vetrovi, ki krožijo po Arktiki

Mraz je že prišel v zahodno Evropo in na Kitajsko, zato so cene plina v Španiji in utekočinjenega zemeljskega plina v Aziji poskočile.

“V Parizu je temperatura za 3,5 stopinje nižja od običajne, v Madridu pa za 6,9 stopinje hladneje kot običajno, medtem ko so se temperature v Pekingu znižale na rekordno nizko, tako da je bilo v četrtek minus 9 stopinj” – pravi Tyler Royce, meteorolog AccWeather.

Vrtinec izpred sedmih let je prisilil stranke in stranke, da ostanejo na toplem. Vendar bi snežna nevihta uničila tudi dostavne službe. 

Tehnično se polarni vrtinec nanaša na vetrove, ki krožijo okoli Arktike in ohranjajo mraz “zaklenjen” daleč na severu. Toda z najvišjo temperaturo, znano kot nenadno segrevanje stratosfere, se lahko hladen zrak prebije skozi “obroč” in gre proti jugu. Trgovci s plinom temu pravijo “polarni prašič”.

Hladno navsezadnje le v ZDA?

To bi lahko pomenilo mraz povsod na severni polobli, čeprav bo letos najverjetneje ostal le v ZDA, pravi Ryan Truchel, predsednik “Weather Tiger LCC”. 

Val močnega minusa bi lahko okusil vzhodno obalo ZDA in Velika jezera. 

To bo za Ameriko velika sprememba glede temperature. V New Yorku januarska odčitka kažejo, da so temperature za 5,1 stopinje višje kot običajno, Chicago pa za 7,2 stopinje toplejši. 

Vendar, kot trdijo sami vremenoslovci, ni nobenega zagotovila, da se bo tako mrzlo vreme res zgodilo.

“Velikokrat se je v preteklosti napoved hladnega vremena izkazala za lažni alarm,” pravi Jim Rowler, vodilni meteorolog pri Energy Weather.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa