Vir: Avaz.ba
EvropaSvetV fokusu

Biden: Kitajska bo plačala ceno za svoj odnos do muslimanskih manjšin

Kitajska bo plačala svojo ceno zaradi kršitev človekovih pravic, je dejal ameriški predsednik Joe Biden na vprašanje o odnosu te države do muslimanske manjšine v zahodni regiji Xinjiang.

“Za Kitajsko bodo posledice” je dejal Biden in se spomnil na kitajskega predsednika Xi Jinpinga. Govoril je na dogodku, ki ga je predvajal CNN.

Xi Jinpinga po vsem svetu kritizirajo zaradi pridržanja manjšinskih Ujgurov v taboriščih in drugih kršitev človekovih pravic.

Biden je dejal, da bodo ZDA znova prevzele globalno vlogo na področju človekovih pravic, in dodal, da bodo sodelovale z mednarodno skupnostjo, da jih bo spoštovala tudi Kitajska.

“Kitajska si močno prizadeva, da bi postala svetovna voditeljica, in da bi si lahko pridobila tak status in to lahko storila, mora pridobiti zaupanje drugih držav,” je dejal ameriški predsednik med svojim prvim uradnim potovanjem, odkar je januarja postal predsednik. .

Dejal je, da Kitajska tega ne more doseči, če je vključena v dejavnosti, ki so v nasprotju s človekovimi pravicami.

V telefonskem pogovoru s Xijem prejšnji mesec, ki je trajal dve uri, je Biden poudaril, da imajo ZDA prednost, da ostanejo indo-pacifiške regije proste in odprte, ter izrazil zaskrbljenost zaradi problematičnih trgovinskih praks in razmer na področju človekovih pravic na Kitajskem.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa