grožnje na vsakem koraku
BalkanČrna kronikaVolitve

Balkan-kan: «Noč pred drugim krogom makedonskih lokalnih volitev incidenti, ugrabitve, kupovanje glasov, pomaganje s strani policije pri podkupovanju!? “

Makedonija te dni in noči, posebej nocojšnja, dosega novo dno, imenovano dno dna. Celotna sobota dan in noč, že počasi nedelja in volilni dan, ko morajo veljati normalna pravila kar se volilnega molka tiče in vseh drugih  aktivnosti povezanimi s tem, tam to ne velja nič,   pravzaprav ni vredno niti  za en piškavi oreh.

Vsepovsod kamor so se  napotile ekipe novinarjev in snemalcev, seveda prej obveščeni o kršitvah volilnih pravil, je prihajalo do kršitev v obliki  v obliki agitiranja, podkupovanja,  nadlegovanja morebitnih volivcev, odvzemanjem osebnih dokumentov do konca volitev in z grožnjo da jih ne bodo dobili v kolikor ne glasujejo po navodilih agitatorjev, ki so v eni osebi strankarski aktivisti, podkupovalci,  tisti ki obračunavajo oziroma tepejo osebe, ki so blizke drugi opciji.

Policija kot po naročilu na vse lokacije, ki jih novinarji ali občani prijavijo  prihajajo prepozno, vedno  najprej komunicirajo  z kršilci  volilnega molka.  Po navedbah urednika  spletnega portala Infomax.mk, od Ohrida, Kočanov, Gevgelije, Novo Selo(do sedaj najbolj SDSM občina)so njihovi novinarji ustavljeni na poti in preprečeno nadaljevanje, jim lomijo opremo, jim blokirajo poti. Tistim občanom katerih dokumente so pobrali jih nameravajo hraniti  kar v pisarnah lokalnih odborov SDSM.  V več primerih gre za zelo nasilne  plačane tolpe, ki jih niti policisti ne umirijo.

Za makedonsko mesto Kočani pravi dopisnik, da zgleda kot Bejrut  ali  podobno kjer  pretepajo ljudi, zasledujejo  novinarje in jih motijo  fizično ter  s kričanjem in  grožnjami,  policija pa namesto da aretira podkupovalce in nasilneže  jih večkrat opozori da ne  predajajo denar ko so v bližini ali pa naj se novinarji ne približujejo določenim lokacijam.

Policisti, v preteklosti med njimi celo znani pretepači in izsiljevalci, pa se po nekaterih informacijah razporejajo po državi  in grozijo z aretacijami vidnih  opozicijskih  predstavnikov.

Resnični kaos in neredi. To so socialisti in prijatelji ali sestrske stranke slovenskih levo orientiranih  strank. Voda jim teče v grlo. Lovijo zadnje minute in so »brezkompromisni« v boju za politično preživetje.

In tole bi naj prišlo ali želelo priti v Evropo. S takšnim vedenjem in početji bo še večji  samo kaos, ki ima različna imena kot so: Bejrut, Damask, Tripolis,pravijo  med drugim tamkajšnji poznavalci » libanonizirane« politične scene in realnosti.

Vane T. Costa

Foto-splet

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan