Vir: Avaz.ba
EvropaPolitikaV fokusu

Atene protestirajo zaradi turške ladje v Egejskem morju !!

Grčija je sporočila, da je proti Turčiji protestirala zaradi razmestitve turškega raziskovalnega plovila v Egejskem morju.

Grška vlada je potezo Turčije označila za “nepotrebno” zaradi nadaljevanja pogovorov o dolgoletnem sporu glede pravic do raziskav na morju.

Turška mornarica je ta teden sporočila, da bo raziskovalno plovilo “Cesme” od 18. februarja do 2. marca izvajalo hidrografske raziskave v mednarodnih vodah, kjer imata potencialne interese tako Turčija kot Grčija.

“To je nepotrebna poteza, ki ne pomaga k pozitivnemu vzdušju” – je dejal tiskovni predstavnik grške vlade Christos Tarantilis.

Vladni uradniki so sporočili, da je grško ministrstvo za zunanje zadeve ustno nasprotovalo, da je izjava Turčije nezakonita in da je bila izdana iz kraja, ki ni pristojen za odobritev napotitve plovil.

Grški in turški uradniki so se 25. januarja v Ankari sestali, da bi razpravljali o razmejitvi pomorskih con, po petletnem premoru in večmesečnih napetostih zaradi uveljavljanja energetskih pravic v vzhodnem Sredozemlju in na Egejskem morju.

Tiskovni predstavnik grškega ministrstva Alexandros Papaioannou je dejal, da so Atene Ankari marca pred vrhom EU predlagale nadaljevanje pogajanj, odgovor Turčije pa še čakajo.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa