Ljubljana, DZ. Kandidat za ministra za zunanje zadeve Anze Logar.
EvropaPolitikaSlovenijaSvet

Anže Logar: Kako nastane negativen prispevek o Sloveniji?

Ste že zasledili, da v tem ali onem tujem mediju kritično poročajo o Sloveniji?
Če niste, potem ne berete slovenskih medijev in ne gledate/poslušate dnevno informativnih oddaj. Kajti naši mediji kar tekmujejo v poročanju o vsakem tujem prispevku z negativno konotacijo o aktualni slovenski vladi. Kot da bi jim to godilo…
Za začetek: ko vam naši mediji pompozno in na dolgo in široko razlagajo, kako v tujini z mastnimi naslovi pišejo kritično o Sloveniji, bodite prepričani, da nakladajo.
Poročajo namreč o prispevku, ki ga povprečen tuji bralec/gledalec niti ne opazi niti ga ne zanima, zato mu sploh ne posveča pozornosti. Edini, ki ga opazijo, so slovenski mediji. Pravzaprav beseda ‘opazijo’ ni na mestu, ker slovenski novinarji zanj že vnaprej vedo. Večinoma pa pri njegovem nastanku tudi sodelujejo.
No, kakor koli. Nekaj izkušenj s tovrstnimi medijskimi spini že imam, zato naj vam na konkretnem primeru povem, kako to gre.
Vzemimo primer prispevka o medijski svobodi v Sloveniji, objavljenim s strani švedske TV4. Tule (https://www.facebook.com/groups/2839864296141555/permalink/3932885910172716/) boste našli ta ‘nepristranski’ prispevek, ki temelji na besedah znanih slovenskih ‘borcev za medijsko svobodo’.
V tem video prispevku v 2:20 minuti nastopim tudi sam. Da uravnotežijo, ‘nasprotno mnenje’ Vlade RS.
Verjetno se vprašate – zakaj pa zunanji minister pristane na pogovor o medijski svobodi? Še posebej zato, ker to res ni njegovo področje?
No, takole gre v praksi: zaprosilo švedske televizije, da bi z MZZ opravila razgovor o prioritetah predsedovanja in načrtih, ki jih imamo v zvezi s predsedovanjem. PR preveri podrobnosti, Švedi povedo, da z vsako predsedujočo državo pred predsedovanjem pripravijo pogovor in prispevek o načrtih predsedstva. Preverimo, drži. Povedo, da bodo govorili tudi z nekaterimi zunanjepolitičnimi strokovnjaki in ministri.
Pridejo. Ne s svojo ekipo, ampak z ekipo (snemalcem) – PopTV. No, to je najmanj nenavadno. Velike TV mreže po navadi prihajajo s svojo opremo…
Glede na to dejstvo sem že takoj vedel, da pravi namen intervjuja ni pogovor o predsedovanju, ampak ‘domače-politična’ agenda. Zato sem PRju namignil, da tudi mi snemamo ta intervju.
Pa je novinarka začela. Sicer o predsedovanju, a je že takoj postalo jasno, da jo to prav nič ne zanima, ampak da želi čim prej na vprašanja o STA, ki jih je imela napisane na listku.
In ko sva končala, so pospravili opremo. Z vidno vnemo. Takrat sem nekaj besed spregovoril tudi o ‘misiji’, ki jo švedska novinarka očitno izvaja (prostovoljno ali nevede) za slovenske ‘naročnike’ (beri: ustvarjanje zlagane slike o pritiskih na medije). Glej ga zlomka, iz objavljenega prispevka je razvidno (kader, ko se stoje pogovarjam z njo), da je tudi ta del, čeprav z (uradno) že pospravljeno kamero, najeti snemalec PopTV prikrito snemal. Če ne bi poznal teh trikov, verjetno v off-u ne bi tako skrbno izbiral besed, in zelo verjetno bi se prispevek začel s kakšno mojo bolj robato izjavo tega ‘neformalnega’ dela…
No, spodaj je celotni intervju. 27 minut pogovora za to, da so uporabili 19 sekund izjave zunanjega ministra o levičarskih medijih v Sloveniji. Saj ne da bi gledali. Predvsem zato, da boste razumeli, kako nastanejo takšni prispevki v tujih medijih in zakaj v njih nima smisla sodelovati.
Razen, če ni v živo…
Vir: FB

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa