Foto:AP
EvropaSvet

Analiza: »Rusija je v težavah in se tega zaveda, da se bo v naslednjih 10 dni odločila vojna. General Ben Hodges na dan z analizo invazije na Ukrajino«

Ruskim generalom primanjkuje časa, streliva in človeških virov. To ne temelji na notranjih obveščevalnih podatkih – to je jasno iz informacij iz odprtih virov in iz mojih lastnih izkušenj. Morda se motim, vendar sem skoraj 100% prepričan v to oceno.

 

Pomembno opozorilo glede moje ocene je, da mora  Zahod, ki ga vodijo Združene države, pospešiti in razširiti svojo podporo Ukrajini v velikem obsegu in z občutkom nujnosti berlinskega zračnega prometa (junij 1948-maj 1949). Potrebujejo orožje in strelivo za uničenje raket, križarskih raket in topništva dolgega dosega, ki povzročajo večino škode ukrajinskim mestom, pa tudi obveščevalne podatke za lociranje teh sistemov in sposobnost uničenja ruskih mornariških ladij, ki izstreljujejo križarske rakete na mesta. v Črnem in Azovskem morju.

 

Izziv za Rusijo ni le vojaški. Učinek sankcij se stopnjuje – Rusija  kmalu ne zmogla  plačati 150 milijard dolarjev dolga v tuji valuti – in rusko domače nezadovoljstvo narašča (ne pozabimo, da je nenavadno in izjemno pogumno, da navadni ljudje protestirajo v Putinovem času). Rusija in TV uredniki, da nenadoma prekinejo lastne oddaje z mahanjem protivojnih plakatov). Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da spodbudimo to nezadovoljstvo in pokažemo pogumnim Rusom, da imajo našo podporo.

 

Pomanjkanje streliva

 

Rusom primanjkuje streliva. Njihov prehod v vojno izčrpavanja vodi v povečanje porabe nad načrtovano in možno. Še vedno bodo imeli veliko konvencionalnega topništva in t.i gluhe bombe. Toda kot vemo iz preteklih ameriških vojaških operacij, je najbolj izpopolnjeno strelivo zelo drago in zato bolj omejeno v razpoložljivosti. Rusi imajo verjetno enako izkušnjo; poleg tega so mislili, da se bo akcija končala v nekaj dneh, zato se verjetno niso pripravljali z velikimi zalogami. Poraba med vojno vedno presega načrtovane količine, mestni boji pa jo še poslabšajo. Pomagale bodo tudi sankcije – Finska in Slovenija sta Rusiji dobavljali nekaj streliva, zdaj pa so jih ustavili.

 

Pomanjkanje delovne sile

 

Pentagon je sporočil, da je 50 odstotkov ruske vojaške moči razporejenih v Ukrajini. Na vrhuncu naših vojn v Iraku in Afganistanu smo bili približno 29 % angažirani. In to raven je bilo težko ohraniti.

 

To neposredno vpliva na razpravo o obleganju Kijeva. Rusija nima delovne ali ognjene moči, da bi obkolila ukrajinsko prestolnico, kaj šele, da bi jo zavzela. Je zelo veliko, gosto naseljeno veliko urbano središče na bregovih ene največjih rek v Evropi. To je težak in kompleksen urbani teren.

 

Ukrajinci bodo Kijev  lahko ohranili svobodnega in preprečili njegovo obleganje, še posebej, če bodo lahko povečali pretok orožja in streliva na zahtevane ravni. Na žalost bo vedno več napadov na mesto z zračnimi in zemeljskimi sistemi in veliko več nedolžnih ukrajinskih državljanov bo ubitih, ranjenih ali razseljenih. Ampak, pravi  da ne verjame, da bo padel.

 

Rusko dilemo in dvom  v lastno »uspešnost« še poslabšajo njene vojaške izgube. Čeprav sem bil vedno skeptičen glede števila sovražnikovih žrtev, menim, da je število mrtvih na tisoče   Sodobno bojišče je izjemno smrtonosno, zlasti za slabo izurjene ali disciplinirane vojake. To so zelo visoke številke samo za prva dva tedna vojne in veliko jih je iz ruske elite – težko jih je nadomestiti (in Kremelj teh izgub ne bo mogel dolgo skrivati ​​pred rusko javnostjo in vsemi drugimi ).

Poročila o nizki morali, nesoglasjih med poveljniki, nemirih na vsaj eni ladji, dezerterstvu itd. – Vse to v prvih dveh tednih je pokazatelj resnih kadrovskih težav. In čisto količinsko gledano, so ukrajinske oborožene sile še vedno številčnejše od ruskih sil, ki so dejansko na terenu v Ukrajini ali blizu njih.

 

Tekma s časom in informacijami je ključnega pomena za skorajšnji konec agresije na Ukrajino

 

Ni špekulacij, da se Rusi skrivajo nekje v gozdu (in Pentagon je dejal, da ne vidi znakov pomembnih okrepitev.) To kaže njihov javni poziv za 16.000 vojakov iz Sirije in drugod. Ukrajinska diaspora se zbira domov, da bi pomagala v boju; Rusi se ne vračajo domov – in res, mnogi bežijo, da bi se izognili Putinovi vojni. Razlika med patriotsko in obrambno vojno ter napadalno in  agresorsko-uničevalno je  več kot očitna. Nadejamo se da kmalu v prid prvemu in na čim prejšnji poraz drugega, se pravi Ruske vojske.

Pri Rusih  obstaja velik  problem človeških virov. Naslednja rekrutacija v rusko vojsko je 1. aprila, ko mora poslati okoli 130.000 ruskih družin t svoje sinove (18-25 let) v centre za nabor, kjer bodo sprejeti v rusko vojsko kot zasebniki. Marsikdo si bo premislil in odmislil odhod med najemne vojake.

 

Narediti je potrebno  vse, kar je v naši moči, da se vpliva na ta sprejem, s kombinacijo človeških stikov in kibernetskih/tehničnih sredstev, da bi se izognili ruskemu zatemnitvi(blokadi) informacij v javnih in družbenih medijih. Milijoni Ukrajincev, Gruzijcev, Nemcev, Poljakov, Litovcev, Latvijcev, Estoncev in Fincev imajo v Rusiji prijatelje, sorodnike, poslovne stike, zaposlene in stranke. Nagovoriti jih morajo neposredno – Litovci so v to smer že sprožili akcijo. Če nam uspe pridobiti določen odstotek teh družin, da nasprotujejo in se pridružijo tisočim Rusom, ki že kažejo pogum za proteste, bo to povzročilo šok val po vsej Rusiji.

 

“Naslednjih 10 dni je ključnih. To je »tekma« s časom   v kateri  še nismo naredili dovolj. Zato  moramo pritisniti plin do konca”, zaključuje  svojo analizo General Ben Hodges.

Uredil: Vane  T. Costa

foto:AP

Analiza je bila prvotno objavljena v bg.dnes

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa