Vir: Avaz.ba
ZdravjeŽivljenje

Ali veste, zakaj smo lačni kmalu po zajtrku?

Ste se kdaj vprašali, kako to, da ste po zajtrku bolj lačni kot takrat, ko sploh ne zajtrkujete? Razlog za to je raven sladkorja v krvi. Ko jemo ogljikove hidrate – katerih vnos priporočamo tudi za zajtrk – jih telo pretvori v glukozo, ki gre v naš krvni obtok. Nato se raven glukoze dvigne in hitreje kot naraščajo, hitreje padajo – kar povzroča občutek lakote, letargije in potrebe po sladkem

Razlika med zdravimi polnozrnatimi žitaricami in rafiniranim sladkorjem ter belimi ogljikovimi hidrati je ravno v trajanju tega procesa pretvorbe v glukozo.

Več ko zaužijete prehranskih vlaknin, dlje časa prebavite, dlje boste siti. Telo potrebuje dlje časa, da prebavi beljakovine, prehranske vlaknine in maščobe, zato uživanje teh živil z ogljikovimi hidrati za zajtrk pomaga, da dlje ostanete siti.

Ovsena kaša s sadjem in oreščki vas bo siti dlje, kot če jeste samo žitarice. Ali pa jajce z avokadom in kosom opečenega kruha.

Za boj proti glukozi telo začne proizvajati inzulin. Ko jeste obrok, bogat z rafiniranimi ogljikovimi hidrati, se trebušna slinavka spopade z nenadnim zvišanjem glukoze v krvi, zato začne čim prej proizvajati inzulin.

Vendar to pogosto povzroči odstranitev preveč glukoze iz krvi, nato pa raven sladkorja pade in zaradi tega posežete po piškotu, da vnesete več sladkorja.

Zato nas kos kruha, namazan z marmelado, pojeden za zajtrk, ne more dolgo zadržati sitosti. Ena od rešitev je lahko, da malce premaknete zajtrk ali pa ne jeste, takoj ko vstanete.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Zdravje