Alkohol in vožnja? Ne, nikdar, je smrtno nevarno!(simbolična fotografija)
Črna kronikaljudjeprometSlovenija

Ali je sakcioniranje alkoholiziranosti v prometu dovolj učinkovito? Ali ozaveščanje ozavešča zadostno število voznikov? Žal ne.

Policisti  Specializirane  enote  avtocestne policije Celje so danes, nekaj čez  polnoč, obravnavali 31-letnega voznika osebnega avtomobila, državljana Bosne  in  Hercegovine,  z  urejenim  statusom v Republiki Sloveniji, ki je vozil  po  avtocesti  iz  smeri  Maribora  proti  Celju. Ker je kot menijo na policiji, kazal znake alkoholiziranosti  so opravili preizkus z alkotestom,  ki je pokazal, da je imel  voznik 0,99 miligramov  alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniku so prepovedali nadaljnjo vožnjo,  sledil bo  obdolžilni predlog.

Problematika alkohola v cestnem prometu je tudi na našem območju vse preveč prisotna.   Alkohol  v  zadnjih  letih  botruje  najmanj  tretjini  smrtnih prometnih nesreč. Naj znova spomnimo,  da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot  oči,  kar  pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo   pravočasno  dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Za  polovico  se  zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so  prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto  pride do naletov. Kar je še posebej nevarno na avtocestah, kjer so dovoljene hitrosti večje.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25- krat.

Alkohol  ne  sodi  v  promet,  zato  nikar  ne vozite če ste pili alkoholne pijače.  Stacionirajte se in uživajte, sočasno  ali  v sosledju  alkohol in vožnja pa nikdar!

Pripravil: Vane T. Costa

Vir: puc&vtc

Mogoče vam bo všeč