Jens Stoltenberg(foto Reuters)
EvropaSvetvojna območja

Ali je Rusija izgubila Ukrajino za vselej? Kaže, da je temu tako.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je,  po pročanju DPA,  dejal da je Rusija zaradi vojne “za vedno izgubila Ukrajino” in kljub ogromnim naporom vojske po invaziji februarja lani ne bo mogla doseči svojih vojaških ciljev.

Namen Rusov in  te invazije,  je bil preprečiti Ukrajini napredovanje proti Natu in EU. Ukrajina je zdaj bližje Natu in Evropski uniji kot kdaj koli prej. To je  nazoren prikaz velikega strateškega poraza za Rusijo.

“Predsednik Putin je za vedno izgubil Ukrajino,” je dejal Stoltenberg in opozoril na dejstvo, da je Rusija desetletja na Ukrajino gledala kot na del svojega vplivnega območja.

Prav tako je prepričan, da bo Ukrajina dosegla svoj cilj in vstopila v Nato. Poudaril je tudi, da Rusija za svojo vojno plačuje izjemno visoko ceno.

Njene izgube so strašanske in nepredstavljive. Izgubila na stotine letal, tisoče bojnih tankov in 300.000 žrtev. Njeno gospodarstvo je šibkejše. Je politično izolirana.  Inflacija narašča, življenjski standard pa pada, beda prebivalstva pa   vse hujša. Zelo težko se bodo soočili z obnovo in ponovnim zagonom vseh ciklov, ki so padli s tečajev zaradi nepremišljene in uničujoče  invazije ter katastrofalnih posledic za njihovo  ekonomijo. Čeprav je vse to očitno, to ne pomeni da bo Putin  imel zadržek pri kandidaturi in zmagi na volitvah v marcu. Sesuvanje Rusije navznoter  se bo pospešeno nadaljevalo.

Ukrajina je Rusiji pokazala »zobe«  in  dala do vedenja, da se je sposobna braniti, boriti, kolikor je treba, še posebej, ko dobi orožje od Nemčije in številnih drugih zaveznic Nata.

Kljub določenih razhajanj v mnenjih  po posameznih  vprašanj strateškega položaja obrambne zveze NATO bo osnovna zavezanost obrambi pred vdorom tujega vpliva na sedanje območje  NATA ne bo izvedljivo.  To pa je še ena potrditev,  da bo Ukrajina  zaščitena in deležna pomoči zaveznikov do končne zmage nad Rusijo.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa