Med Grajskim in Miklavškem hribu bi naj "visela" turistična brv himalajskega sloga
LokalnoSlovenijaTurizem

Ali bo turistična brv zagledala luč sveta? Na občini se nadejajo državnih sredstev. Od pridobitve naprej pa vse lahko steče zelo hitro.

Celjska občina je na javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah na  ministrstvo za gospodarstvo  podala prijavo za projekt gradnje turistične brvi med Grajskim in Miklavškim hribom.

Predvidena vrednost celotnega projekta, menijo na občini,  znaša skoraj  4,5 milijona evrov. Pričakovana višina sofinanciranja v primeru uspešne prijave je do največ 60 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov, vendar ne več kot dva milijona evrov. Ta sredstva razpisa pa so zagotovljena iz nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost v okviru nove finančne perspektive 2021-2027.

“Če bo mogoče, bomo seveda kandidirali tudi na druge javne razpise, vse z namenom, da pridobimo  soudeležbo pri sofinanciranju za izvedbo projekta. Brez teh sredstev se izvedbe ne bomo lotili,” je dejal  župan na nedavni   novinarski konferenci.

 

Stari grad Celje

Za most je občina že uredila vsa lastniška razmerja. Tudi projektna dokumentacija  je že nekaj časa zagotovljena. Viseči most v Celju s 505 metri  bo eden najdaljših mostov tibetanskega stila na svetu, doživljajsko in vsebinsko pa bo povezal mestno jedro s Starim gradom. Načrtujejo tudi ureditev t.i. doživljajske poti, ki bo obiskovalce vodila mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru čez Splavarski most do mestnega parka in od tam do Heraklejevega svetišča in čez viseči most na Stari grad. Dejansko bo deloval kot celota ki združuje znamenitosti mesta in točke  iz različnih obdobij obstoja knežjega mesta.

Most bo naj bil v  celoti jeklen, sestavljen pa bo iz kablov, vrvi, obešalnikov, zank  in pohodne površine, ki bo zasnovana kot jeklena rešetka. Sidran bo v pobočje hriba na obeh straneh reke Savinje.

Arhitekturno zasnovo za idejni projekt je pripravil  projektant   odličnega slovesa Nande Korpnik produkcija, konstrukcijsko zasnovo pa mariborski Pointing.

Pa tudi pomiritev, v kolikor nanese, da iz kakršnih koli znanih ali neznanih razlogov pride do zamika pri pridobivanju evropskih in državni sredstev, objekt ne bo sofinanciran iz občinskega proračuna in ne bo izveden.

Vane T. Costa

 

Vir: NK &VTC

Foto: DePeritorio

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno