GospodarstvokoronavirusSlovenijaTurizemZdravjeŽivljenje

Aktualne informacije o ukrepih za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem

S 1. februarjem 2022 nov protokol testiranja in slovensko covidno potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa (HAG). Vabljeni tudi k branju stanja na italijanskem, nemškem in avstrijskem trgu.

Aktualne informacije o ukrepih za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem

I. Informacije o aktualnih objavah in ukrepih MGRT in Vlade RS za blažitev negativnega vpliva koronavirusa

Dne 1. februarja je v veljavo stopil nov protokol testiranja. Tako je sedaj dovolj pozitivni izvid hitrega antigenskega testa (HAG), PCR testiranje pa je  ožno samo na podlagi napotila zdravnika.

Slovenija je s 1. februarjem 2022 uvedla tudi slovensko covidno potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa (HAG). Razlika med potrdilom Evropske unije in novim slovenskim covidnim potrdilom je ta, da covidno potrdilo EU začne veljati enajsti dan po potrditvi pozitivnega rezultata PCR testa, medtem ko bo slovensko covidno potrdilo začelo veljati sedmi dan ali enajsti dan za osebe, ki izolacije niso skrajšale. Slovensko covidno potrdilo velja samo v Sloveniji. Slovensko covidno potrdilo ne velja v drugih državah in ne velja za prehod državne meje.

Več informacij je na voljo na spletni strani Vlade RS.

14-day notification rate weighted by vaccine uptake, updated 3 February 2022

II. Poročilo o stanju na italijanskem, nemškem in avstrijskem trgu

Italija

V Italiji so 3. februarja zabeležili 118.994 novih okužb s Covid-19, delež pozitivnih testov se je znižal na 12,3%. Na evropskem zemljevidu ECDC je še vedno vsa Italija obarvana v temno rdeče. Glede na italijansko zakonodajo šest regij ostaja v oranžnem območju, in sicer: Furlanija Julijska Krajina, Piemont, Dolina Aoste, Abruci in Sicilija. Ostale regije so v rumenem območju, nobena regija ni prešla v rdečo območje. V oranžnem območju je prepovedano gibanje izven svoje občine za tiste, ki nimajo potrdila Green Pass (cepljeni ali preboleli), več je tudi omejitev glede vstopa v lokale, javne dogodke in druge prostore.

Pandemija je spremenila potovalne navade Italijanov. Da bi lahko prestregli vse bolj nelinearno povpraševanje, so se hotelirji morali prilagoditi z vlaganjem v popolno prenovo svojih spletnih strani ter v poenostavitev mehanizmov rezervacij in plačil. Kot kaže raziskava, ki jo je SiteMinder objavil na rezervacijskih kanalih popotnikov, ki so v letu 2021 ustvarili največ prihodkov, so naložbe obrodile sadove: po Booking.com so na drugem mestu neposredne rezervacije na spletnih mestih hotelov. Hoteli lahko zdaj računajo na ‘dinamičnega popotnika’, to je naprednega kupca, ki pride ob rezervaciji z dobro opredeljenimi idejami in preferencami.

Andrea Guizzardi, direktor Observatorija za poslovna potovanja Politecnico di Milano navaja, da so podatki v primerjavi s trendom iz leta 2021 ponovno pozitivni tako na nacionalni (+ 14 %) kot na mednarodni ravni (+8). %). Osnovni problem poleg vztrajnega zmanjševanja števila poslovnih potovanj v primerjavi z obdobjem pred pandemijo in spremembe delovnih navad se nanaša na pretežno domači značaj potovanj, katerih nižji stroški vodijo v postopno siromašenje poslovnega trga. Po pričakovanih stopnjah rasti je vrnitev na ravni pred covidom zdaj ocenjena na leto 2025.

Vir: Predstavništvo STO v Italiji

Nemčija

Število novih okužb in sedemdnevna incidenca v celotni državi še vedno strmo narašča in skoraj v vseh zveznih deželah presega vrednost 1000. Trenutni val po napovedih epidemiologov še ni na vrhuncu.

Glede na hospitalizacijski indeks je stanje še vedno povsem obvladljivo, vendar zaenkrat novih sproščanj ni na vidiku. Stroga pravila v večini 2G (ali PC), tudi 2G+ ali PC+ za večino javnega življenja, za delovno mesto in javni promet pa 3G ali PCT, veljajo v vseh  zveznih deželah še naprej. Po vzoru sosednje Danske, Francije in tudi Italije ter Avstrije, se vrši pobuda in poziv z vse več strani, da zvezna vlada končno pripravi izhodno strategijo in plan sproščanj.

Večina držav EU in celotnega sveta se nahaja na listi visoko rizičnih območij, ki jo tedensko osvežuje Robert Koch Institut. Na tem seznamu je tudi Slovenija. Ob vstopu v državo je nujen vpis v sledilnik www.einreiseanmeldung.de  ter pravilo 2G (PC) za vstop brez karantene.

Vir: Predstavništvo STO v Nemčiji

Avstrija

Število novo okuženih se je v sredo dvignilo na 39.410 primerov. Stanje v bolnišnicah se je umirilo. S ponedeljkom se je končalo »zaprtje« ali t.im. lockdown za necepljene, kar pa njihovega statusa ni bistveno spremenilo, saj jim je še vedno onemogočen vstop v trgovine, v restavracije, hotele, ostale storitvene dejavnosti in na dogodke, kjer velja pravilo 2G (PC). Vlada je sicer pretekli konec tedna pohitela in napovedala skorajšnje rahljanje ukrepov tudi v tej smeri. Tako je s 5. februarjem predvideno postopno sproščanje ukrepov, ki se bodo začeli s prestavitvijo zapiranja lokalov in restavracij iz 22. na 24. uro, kapacitete za prirejanje dogodkov naj bi se dvignile iz 25 na 50 oseb. Od 12. februarja naprej naj bi bil odpravljen ukrep 2G (PC) za vstop v neživilske trgovine in storitvene dejavnosti. Od 19. februarja pa naj bi ponovno vstopilo v veljavo pravilo 3 G (PCT)  za gastronomijo in hotelirstvo.

Dunajski župan Michael Ludwig, ki je ostro kritiziral načrtovane ukrepe sproščanja, je v četrtek napovedal strožje ukrepe za mesto Dunaj. Možno bo druženje do 50 oseb ob preverjanju 2G (PC) in uporabo FFP2 mask. Zapiralni čas se bo premaknil iz 22h na 24h. Prav tako se ukinja pravilo 2G (PC) ob vstopu v neživilske trgovine in ostale storitvene dejavnosti, obvezno pa bo še naprej nošenje FPP2 maske.Za razliko od ostalih zveznih držav, pa bo Dunaj tudi po 19. februarju obdržal pravilo 2G (PC) za gastronomijo.

Tik pred predvidenim začetkom obveznega cepljenja v Avstriji je 17% prebivalstva še vedno necepljenega. Poleg tega pa je s 1. februarjem, zaradi skrajšanja veljavnosti dveh odmerkov cepiva iz 9 na 6 mesecev, brez veljavnega potrdila ostalo kar 320.000 oseb, ki v vmesnem času še niso pridobili poživitvenega odmerka.

Od 24. januarja je pravilo 2G Plus (PC + PCR test, ki ne sme biti starejši od 72 ur) obvezen za vstop v Avstrijo iz vseh držav (cepljenih, ozdravljenih in PCR testiranih, pri čemer je lahko PCR test star največ 72 ur). Več informacij o trenutnih vstopnih pogojih v Avstrijo najdete tukaj https://www.bmeia.gv.at/reise-services/coronavirus-covid-19-und-reisen/.

Vir: Predstavništvo STO v Avstriji

vir: https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/18610-aktualne-informacije-o-ukrepih-za-blazitev-vpliva-in-siritve-koronavirusa-na-slovenski-turizem?utm_campaign=sI-feb22-pr-tta-5&utm_medium=email&utm_source=Net-Results&utm_content=sI-feb22-pr-tta-5#

Mogoče vam bo všeč