Dogodki in prireditvekoronavirusSlovenijaTurizemZdravjeŽivljenje

Aktualne informacije o ukrepih za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem – 14.2.2022

Spremljajte aktualne ukrepe za blažitev negativnega vpliva koronavirusa. Vabljeni tudi k branju stanja na italijanskem, nemškem in avstrijskem trgu.

Aktualne informacije o ukrepih za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem

I. Informacije o aktualnih objavah in ukrepih MGRT in Vlade RS za blažitev negativnega vpliva koronavirusa

Sektor gostinstva in turizma je v času pandemije covid-19 utrpel zelo veliko poslovne škode, kar se odraža tudi na področju zaposlovanja ter v interesu mladih za delo v tem sektorju. Novembra lani je MGRT tako sklicala Delovno skupino za reševanje izzivov s področja kadrov v gostinstvu in turizmu, ki jo vodi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc. Delovna skupina se je sestala drugič, glavna tema pa je bila predvsem prilagoditev sistema zaposlovanja v turizmu ter promocija turističnih in gostinskih poklicev, ki jih že vrsto let kronično primanjkuje. Več informacij je na voljo na spletni strani MGRT.

Vlada je sprejela spremembo Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki določa, da oseba ki je ob vstopu v Slovenijo napotena v karanteno na domu, le te ne more več predčasno prekiniti z negativnim testom PCR.

Preberite tudi: .

Samozaposleni, družbeniki in kmetje: vlogo za povračilo izgubljenega dohodka zaradi karantene za lani oddajte do 15. 1. 2022

Empty heading

II. Poročilo o stanju na italijanskem, nemškem in avstrijskem trgu

Italija

V Italiji so 12. januarja zabeležili 220.500 novih okužb s Covid-19, delež pozitivnih testov se je povzpel na 16%, od katerih je veliko novih okužb z različico omicron. Opravljenih je bilo preko 1,3 milijona testiranj, v Italiji je trenutno preko 2 milijona prebivalcev okuženih s covid-19. Na evropskem zemljevidu ECDC je po novem vsa Italija obarvana v temno rdeče, razen Sardinije, ki je rdeča. Za italijansko zakonodajo je trinajst  regij prišlo v rumeno območje in v prihodnjih tednih bo morda več regij prešlo v oranžno območje z zaostritvijo ukrepov.

Od 8. januarja 2022 velja obveznost cepljenja za vse, ki so dopolnili 50 let in več.

Vlada ne razmišlja o popuščanju pravil za vstop v Italijo, kot so to storile nekatere druge države. Odlok, ki predvideva potrebo po negativnem covid testu za vstop v Italijo tudi iz držav s seznama C, velja zaenkrat do 31. januarja.

Od 10. 1. 2021 se aktivnostim, za katere je bila že predvidena obvezna predložitev Super green pass (okrepljenega portdila Green pass, ki se izdaja le prebolevnikom in cepljenim osebam), doda nov seznam, ki velja do 31. 3. 2022, ko je predviden konec izrednega stanja. Super green pass velja po novem za vstop v sledeče kraje in aktivnosti:

 • restavracije in bari
 • kinodvorane in gledališča
 • bazeni, telovadnice, ekipni športi, stadioni, športne dvorane;
 • slačilnice
 • muzeji in razstave
 • wellness centri, zdravilišča (razen za bistvene ravni pomoči in rehabilitacije ali terapevtske dejavnosti); kulturni centri, socialni in rekreacijski centri (razen izobraževalnih centrov za otroke);
 • tematski in zabaviščni parki
 • igralnice, stavnice, bingo dvorane in igralnice
 • hoteli in nastanitvene zmogljivosti
 • festivali in sejmi
 • kongresni centri
 • vlečnice turistično-komercialne namene, tudi če se nahajajo na smučiščih
 • ladje, vlaki in letala
 • avtobusi, podzemne železnice in tramvaji

Poročilo Mabrian Technologies razkriva, kakšni so prvi trendi popotnikov v letu 2022. Tudi letos je velika negotovost glede turističnega sektorja, zaradi česar se večina evropskih popotnikov še naprej počuti veliko varnejše, ko potujejo v svoji državi. Dejansko se iskanja letov v okviru lastne države povečujejo, vendar je pomembna tudi aktivacija novih notranjih povezav, s povprečno + 44 % novih domačih prog po destinacijah. Temu daje prednost tudi nova politika podjetij, ki se je v nekaterih primerih tudi v Italiji začela osredotočati na delo od doma.

Če primerjamo profil turista »Urban vs. Holiday «, raziskava Mabrian Technologies kaže 40-odstotno povečanje povprečne dolžine bivanja v primerjavi z letom 2019, pa tudi znatno povečanje mestnih destinacij v primerjavi z bolj klasičnimi počitniškimi kraji. Poleg tega se je utrdil trend “last minute” potovanj, ki je zdaj postal “last second”, tudi v tem primeru predvsem proti urbanim središčem, s popotniki, ki so pripravljeni pripraviti kovčke iz enega na drug dan. Indeks trajnosti izbranih destinacij bo vse bolj vplival tudi na izbiro potnikov v času Covida.

Vir: Predstavništvo STO v Italiji

Nemčija

Po pričakovanjih je v tem tednu, ko se je v večini zveznih dežel končalo praznično obdobje, incindenca izjemno narasla (na dan 13.01. je 427), v državi so včeraj zabeležili najvišje število okužb v celotnem času pandemije kar je več kot 80.000 novih primerov. Višanje okužb se napoveduje še nekaj dni/tednov, različica omikron se širi v vseh zveznih deželah. Trenutno sta najbolj prizadeti zvezni deželi Berlin in Bremen.

Vse več je dogovarjanj na ravni zvezne vlade o obveznem cepljenju, možnih je več opcij kot je obvezno cepljenje za starejše od 50 let, za starejše od 18 ipd., a konkretnih sklepov je zelo malo. Uvedba splošne zahteve po cepljenju trenutno zastaja zaradi postopkovnih sporov v Bundestagu. Od marca bo obvezno cepljenje sicer veljalo za nekatere ustanove v Nemčiji, kot so domovi za ostarele in bolnišnice.

Zvezna vlada je pred kratkim tudi potrdila nadaljnje omejevanje osebnih stikov in druženj na samo 10 oseb (cepljeni), ter 2 osebi (necepljeni). Še vedno velja, da je vstop v skoraj vse prostore/objekte, ki niso življenskega pomena za necepljene prepovedan. Po nekaterih podatkih naj bi Nemčija imela nastrožja pravila in omejevanje vsakodnevnega življenja v Evropi in celo v svetu. Na zvezni ravni so potrdili vstop v gastronomske obrate le s potrdilom 2G+ (PC+), kar pomeni cepljen/prebolel z dodatnim testom ali potrdilom o 3.dozi cepiva. Edina zvezna dežela, ki tega pravila ni potrdila, je Bavarska – tukaj velja pravilo za vstop z 2G (PC). Pravilo 2G+ (PC+) pa na državni ravni velja za obisk kulturnih ustanov, športnih objektov, prireditev, sejmov ipd. Potrdili so tudi skrajšano karanteno in izolacijo in sicer iz 14 dni na 7dni tako za okužene kot tudi za kontaktne stike z opravljenim testom, kdor testa ne opravi, mora ostati v karanteni 10 dni. Kdor je cepljen s 3. dozo cepiva je oproščen karantene v primeru kontakta z okuženo osebo.

Večina držav iz EU in celotnega sveta se nahajajo na listi visoko rizičnih območij, ki jo tedensko osvežuje Robert Koch Institut. Na tem seznamu je tudi Slovenija. Ob vstopu v državo je nujen vpis v sledilnik www.einreiseanmeldung.de  ter pravilo 2G (PC) za pogoj brez karantene. V tem tednu je RKI umaknil seznam virusno variantnih območij, tako da trenutno omejujejo vstope iz držav,ki so na listi visokorizičnih območij (t.i. Hochrisikogebiet).

Glede na trenutno raziskavo FVW so ljudje v Nemčiji bolj pesimistični glede nadaljnjega razvoja pandemije kot pred letom dni. Velika večina dvomi, da bodo poletne počitnice v letošnjem letu spet možne povsod, vse bolj se bo razvijal regionalni turizem. Kljub poostrenim razmeram in odpovedim nekaterih sejmov v Nemčiji (CMT, ITB idr.), organizator sejma F.RE.E. München zaenkrat zagotavlja sejem v februarju (od 16. – 20.2.), seveda pod strogimi pogoji (2G+ za obiskovalce in druga pravila).

Vir: Predstavništvo STO v Nemčiji

Avstrija

V Avstriji so v sredo zabeležili 17.006 novih okužb, kar je enkrat več kot pred tednom dni. Za posledicami Korone je umrlo 10 oseb. Največ okužb je na zahodu države, pa tudi na Dunaju. Prognozni center za Covid napoveduje za naslednji teden 30.000 novih okužb na dan.

V torek, dne 11.januarja, so začeli veljati novi ukrepi za zajezitev nove različice virusa Omikron, ki jih je avstrijska vlada napovedala že pretekli teden. Le ti so strožje kontroliranje potrdila 2G (PC) ob vstopu v vse trgovine in druge storitvene dejavnosti, razen živilskih trgovin, lekarn, pošt in bank.  Za necepljene večja še vedno prepoved izhoda, ki je upravičen le za najnujnejše nakupe (hrane, zdravil), obiska zdravnika ter psihične in fizične sprostitve na prostem). Obvezno je nošenje FPP2 mask na prostem, v kolikor ni možno zagotoviti ustrezne razdalje 2 metrov.

Vstopni pogoji:

S 25. decembrom je Avstrija na seznam rizičnih območji uvrstila sledeče države: Veliko Britanijo, Nizozemsko, Dansko in Norveško. Osebe iz teh območji lahko v državo vstopijo brez obvezne karantene le z dokazilom o tretjem odmerku in z negativnim PCR testom, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Novost pri uredbi je, da je po novem priznano tudi cepivo na osnovi beljakovin Novavax.

Iz Slovenije in ostalih EU držav lahko v Avstrijo vstopajo brez obvezne karantene samo potniki z veljavnim dokazilom o 2G+ (PC+). Vsakdo, ki je bil cepljen ali ozdravel, mora dodatno predložiti veljavni negativni PCR test (veljaven 72 ur) ali dokazilo o tretjem cepljenju. V kolikor s takšnim dokazilom ne razpolaga se mu odredi karantena, katera pa se lahko konča z naknadno opravljenim PCR negativnim testom. V tem primeru je obvezna tudi registracija preko spletnega portala https://entry.ptc.gv.at/en.html

V kolikor Avstrijski državljani, prebivalci Avstrije ter državljani EU ne razpolagajo z dokazilom 2G (PC) morajo nastopiti desetdnevno obvezno karanteno. Možnost testiranja in predčasne zapustitve karantene v primeru negativnega testa je možna po petem dnevu karantene. Tudi v tem primeru je obvezna registracija preko spletnega portala.

Izjeme so le nosečnice, osebe, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti in razpolagajo z zdravniškim potrdilom ter osebe, ki zaradi dela dnevno ali pogosto prestopajo mejo. Za njih velja še naprej 3G (PCT).

Več informacij o trenutnih vstopnih pogojih v Avstrijo najdete tukaj https://www.bmeia.gv.at/reise-services/coronavirus-covid-19-und-reisen/

V Avstriji so v sredo zabeležili 17.006 novih okužb, kar je enkrat več kot pred tednom dni. Za posledicami Korone je umrlo 10 oseb. Največ okužb je na zahodu države, pa tudi na Dunaju. Prognozni center za Covid napoveduje za naslednji teden 30.000 novih okužb na dan.

V torek, dne 11.januarja, so začeli veljati novi ukrepi za zajezitev nove različice virusa Omikron, ki jih je avstrijska vlada napovedala že pretekli teden. Le ti so strožje kontroliranje potrdila 2G (PC) ob vstopu v vse trgovine in druge storitvene dejavnosti, razen živilskih trgovin, lekarn, pošt in bank.  Za necepljene večja še vedno prepoved izhoda, ki je upravičen le za najnujnejše nakupe (hrane, zdravil), obiska zdravnika ter psihične in fizične sprostitve na prostem. Obvezno je nošenje FPP2 mask na prostem, v kolikor ni možno zagotoviti ustrezne razdalje 2 metrov. 
Vstopni pogoji:
S 25. decembrom je Avstrija na seznam rizičnih območji uvrstila sledeče države: Veliko Britanijo, Nizozemsko, Dansko in Norveško. Osebe iz teh območji lahko v državo vstopijo brez obvezne karantene le z dokazilom o tretjem odmerku in z negativnim PCR testom, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Novost pri uredbi je, da je po novem priznano tudi cepivo na osnovi beljakovin Novavax.
Iz Slovenije in ostalih EU držav lahko v Avstrijo vstopajo brez obvezne karantene samo potniki z veljavnim dokazilom o 2G+ (PC+). Vsakdo, ki je bil cepljen ali ozdravel, mora dodatno predložiti veljavni negativni PCR test (veljaven 72 ur) ali dokazilo o tretjem cepljenju. V kolikor s takšnim dokazilom ne razpolaga se mu odredi karantena, katera pa se lahko konča z naknadno opravljenim PCR negativnim testom. V tem primeru je obvezna tudi registracija preko spletnega portala https://entry.ptc.gv.at/en.html   
V kolikor Avstrijski državljani, prebivalci Avstrije ter državljani EU ne razpolagajo z dokazilom 2G (PC) morajo nastopiti desetdnevno obvezno karanteno. Možnost testiranja in predčasne zapustitve karantene v primeru negativnega testa je možna po petem dnevu karantene. Tudi v tem primeru je obvezna registracija preko spletnega portala.
Izjeme so le nosečnice, osebe, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti in razpolagajo z zdravniškim potrdilom ter osebe, ki zaradi dela dnevno ali pogosto prestopajo mejo. Za njih velja še naprej 3G (PCT).
Več informacij o trenutnih vstopnih pogojih v Avstrijo najdete tukaj

Vir: Predstavništvo STO v Avstriji

vir: https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/18460-aktualne-informacije-o-ukrepih-za-blazitev-vpliva-in-siritve-koronavirusa-na-slovenski-turizem?utm_campaign=sI-jan22-pr-tta-2&utm_medium=email&utm_source=Net-Results&utm_content=sI-jan22-pr-tta-2#

Mogoče vam bo všeč