Vir: Nova24tv.si
EvropaPolitikaSvet

AFGANISTAN NA PRAGU NOVE DRŽAVLJANSKE VOJNE

Spor med Talibani se je poglobil do te mere, da je država na pragu nove državljanske vojne. O zanesljivih informacijah poroča svetovni portal Al Jazeera.

Vsi pomnimo hitro predajo afganistanske vojske, pobeg afganistanskega predsednika in (ponoven) talibanski prevzem oblasti. Državo je pahnilo v globoko humanitarno krizo, zavladalo je šeriatsko pravo, prebivalci, zlasti ženske, pa so v negotovem položaju. Kljub temu da je nova oblast najprej dajala vtis enotnosti, pa so se kmalu pojavile prva namigovanja o globoki razdeljenosti znotraj Talibanov. Namigovanja je požgalo izginotje Mullaha Abdula Ghani Baradarja, podpredsednika vlade, ki bi ga naj po določenih poročilih celo ubili. Tudi njegova »vrnitev« , ki je bil spremenjen par let star avdio posnetek, ni pomirila namigovanja tujih medijev. Javnost je »pomirila« nekaj dni stara slika, da se je podpredsednik udeležil srečanja OZN, vendar so diplomatski in politični viri blizu podpredsednika potrdili, da je razkol med Talibani vedno večji.

Razdor naj bi se začel po tem, ko je del Talibanov začel nasilno ropati premoženje bivših visokih funkcionarjev, več so jih tudi ubili. Po nekaterih izjavah naj bi se novi oblasti šlo samo za »jemanje avtov in hiš«, ne pa za »dokončanje islamske revolucije«. Talibanska vlada se je začela spopadati tudi z istimi težavami, ki so jih imele prejšnje »demokratične« vlade, ki jih očitno ne zmore (ali ne zna) rešiti.

Spor je torej med talibanskimi borci in talibanskimi politiki. Tuje sile naj bi se po neuradnih informacijah že pripravljale na »spremljanje novega konflikta«. O ponovni invaziji na Afganistan je sicer govoril bivši predsednik ZDA, Donald Trump.

Avtor: Ž.C.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa