Dogodki in prireditvemednarodni danSlovenijaZdravjeŽivljenje

8. september svetovni dan fizioterapije 2021

8. september obeležujemo kot svetovni dan fizioterapije. Letošnja tema bo vloga fizioterapije pri Long COVIDu.

Svetovna zveza fizioterapevtov – WCPT (World Confederation for Physical Therapists) je bila ustanovljena 8.9.1951. Zato 8. septembra obeležujemo kot  SVETOVNI DAN FIZIOTERAPIJE .  Združenje fizioterapevtov Slovenije ta  dan praznuje od leta 1996. Danes WCPT združuje 117 držav sveta ter šteje preko 350.000 članov. Društvo fizioterapevtov Slovenije, ki se je letos preimenovalo v Združenje fizioterapevtov Slovenije, je bilo ustanovljeno leta 1954 in je član WCPT-ja od leta 1995.

Na ta dan želijo opozoriti posameznike in družbo, kako pomembna je vloga fizioterapije za ohranjanje in pridobivanje zdravja ter za dobro počutje prebivalstva.

NAGOVOR PREDSEDNIKA (združenja fizioterapevtov Slovenije) OB SVETOVNEM DNEVU FIZIOTERAPIJE 2021

Svetovni dan fizioterapije (SDF) je znak enotnosti in solidarnosti do poklica in poteka po celem svetu. Predstavlja priložnost, da tako laična kot strokovna javnost bolje spozna naš poklic, namenjen pacientom in celotni družbi. Svetovna fizioterapija (prej Svetovna zveza za fizioterapijo – WCPT) združuje 125 članic ter globalno predstavlja skupino več kot 660.000 fizioterapevtov. Zavzema se za visoke standarde raziskovanja, izobraževanja in prakse. Velik poudarek daje izmenjavi mednarodnih informacij, sodelovanju s sorodnimi organizacijami in interdisciplinarnemu pristopu zdravljenja. Združenje fizioterapevtov Slovenije je aktivni član Svetovne fizioterapije že 26 let.

Sporočilo letošnje teme SDF »Rehabilitacija in dolgotrajni COVID« je izbrano z namenom informirati svetovno javnost o pomembnosti fizioterapevtove vloge pri zdravljenju in obravnavi ljudi v fazi okrevanja po dolgotrajnem COVID-u in predstaviti, da je fizioterapija pri tem izredno učinkovita.

WCPT promocijsko gradivo v angleškem jeziku je dostopno na spletni strani World Physiotherapy in v slovenščini na spletni strani ZFS. PR skupina ZFS za pripravo dejavnosti SDF 2021 (v sestavi Andrea Backović Juričan, Eva Uršej, Mateja Pelkič Toplak, Janez Špoljar, Alen Pavlec, Tine Kovačič) je pripravila še dodatna navodila za obeleženje in ni nujno, da je vaša promocijska dejavnost usmerjena le v letošnjo temo. Različne dejavnosti v smislu promocije fizioterapije lahko v septembru potekajo tako pred, kot tudi po SDF 2021. Na ta način se bomo ponovno povezali z našo globalno družino fizioterapevtov. Pod okriljem ZFS bomo izvedli osrednji dogodek v URI Soča, 8. 9. 2021, kamor bomo povabili tudi predstavnike medijev.

Zato vas iskreno prosim, da nas v imenu ZFS tudi letos podprete v skupnih prizadevanjih za uspešno obeležitev Svetovnega dne fizioterapije 2021. Ob tej priložnosti vas tudi naprošam, da si v svojih delovnih sredinah prizadevate in k članstvu ZFS povabite nove fizioterapevte, kajti samo združeni smo lahko močnejši in uspešnejši pri uresničevanju skupnih ciljev slovenske fizioterapevtske stroke.

Z lepimi pozdravi,

doc. dr. Tine Kovačič, predsednik ZFS

 

vir: https://www.physio.si/nagovor-predsednika-ob-svetovnem-dnevu-fizioterapije-2021/

 

Mogoče vam bo všeč