Photo of podcast studio
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaVeč

50. let delovanja radia Cerkno – danes Primorski val

Kot vsako leto je tudi današnji 3. januar za Primorski val poseben dan.

To je naš rojstni dan, skoraj okrogel! Pred 49. leti je pričel oddajati radijski program z imenom Radio Cerkno, ki je skozi desetletja doživel različne razvojne vzpone, včasih tudi padce, a je ostal.
Primorski val, ki se bo v naslednjih mesecih pričel srečevati z Abrahamom, je v slovenskem merilu nekaj prav posebnega. Sodi med deseterico prvih radijskih postaj v Sloveniji, in med trojico od njih,  ki še vztraja v svoji samoraslosti.

Na sliki: Eden izmed ustanoviteljev: Srečko Grošelj

Radio Cerkno je po tem, ko ga je ustanovila peščica zagnancev,  dolga leta deloval kot volonterska radijska postaja, brez zaposlenih sodelavk in sodelavcev. Šele po osamosvojitvi Slovenije se je potreba po profesionalizaciji zelo povečala. Mediji so tedaj prevzemali vse večjo odgovornost, hkrati pa so se na trgu morali spopasti s komercialno konkurenco.
Za prostor, ki ga danes pokriva Primorski val, je zelo pomemben nastanek posoškega radia Alpski val, ki je nastal dobrih 20 let kasneje, a prav tako volontersko. Kapitalska in vsebinska povezava obeh medijev je  ustvarila pogoje za preživetje v zahodni Sloveniji.
Šest redno zaposlenih in vsaj dvakrat toliko zunanjih sodelavk in sodelavcev ustvarja radijski program, zaradi birokratskih pravil še vedno pod tremi imeni. Program teče iz dveh studiev, v Cerknem in Tolminu, preko desetih oddajniških točk.
Vodstvo radia je dolga leta vnet zagovornik zakonodaje, ki ločuje komercialne medije od tistih, ki ohranjajo programske vsebine. Prav tako sodimo med tiste radie, ki vztrajamo pri vsaj tretjinskem deležu slovenske glasbe.
Zelo vzpodbudni so podatki, da nismo zaostali pri vzporednih medijih. Poleg tega, da danes pokrivamo skoraj celotno severno Primorsko in del osrednje Slovenije, je zelo pomemben podatek, da tudi spletna stran Primorskega vala sodi med najbolj obiskane strani v tem delu Slovenije.
V prihodnjih dnevih in tednih bomo predstavili nove načrte, ki bodo takšni kot dosedanji: pogumni, a uresničljivi in uresničeni.

Na sliki: Brdce nad Cerknim, dolgoletna točka srednjevalovnega oddajnika

 

Oddajniški stolp Javornik

avtor: Ivan Seljak

 

vir: https://www.primorskival.si/novica.php?oid=12620

mib

Mogoče vam bo všeč