Dogodki in prireditveGospodarstvoSlovenijaŠport

40. milijonti obiskovalec Postojnske jame

V Postojnski jami so 13.9.2021 zabeležili posebno številko. Jamo vseh jam je obiskala 40-milijonta obiskovalka in tako prispevala k novemu mejniku v 200-letni zgodovini te podzemne znamenitosti.

V jami se v teh dneh bližajo stotim dnem odprtja v letošnji sezoni, kar je precej manj kot v preteklih letih. Daljši čas turističnega mirovanja so izkoristili za investicije in prenovo, je povedal predsednik uprave družbe Marjan Batagelj.

 

Postojnska jama je bila skoraj eno leto zaprta zaradi epidemije koronavirusa. Številko 40 milijonov obiskovalcev bi v običajnih razmerah dosegli meseca maja, so sporočili iz podjetja. So pa zato turistično mirovanje izkoristili drugače.

»Čas zaprtja smo izkoristili za investicije. To je pravzaprav edina kolateralna korist korone. Tako velikega posega, kot je celotna prenova vodovodnega in kanalizacijskega sistema ter celovita prenova promenade, ne bi bilo mogoče izvesti med gosti. Ne bilo varno, ne bi bilo estetsko. Resnično smo hiteli in danes so gradbena dela v zaključni fazi. Otvoritev bo oktobra,« je povedal Marjan Batagelj, predsednik uprave Postojnske jame.

Letos v jami pričakujejo 220 tisoč obiskovalcev, ogledov na vseh destinacijah bo več kot 360 tisoč, ocenjujejo. Postojnska jama velja za barometer slovenskega turizma, v nadaljevanju pa najmanj 5-letno okrevanje turizma zaradi oslabljenega čezoceanskega turizma. Napovedi o dveletnem ali triletnem obdobju za doseganje predkoronskih rezultatov se Batagelju ne zdijo realne.

Karte za žive jaslice že na voljo

Kriza se bo pokazala tudi na smučiščih in vseh turističnih atrakcijah, ki zaživijo pozimi, ko bodo turistični boni v izteku. Zato so se v Postojnski jami odločili za pomemben korak pri pripravi 31. živih jaslic. Od danes naprej je že mogoč nakup  vstopnic za ogled legendarne predstave Živih jaslic.

 

40-milijonta srečnica

Sreča se je nasmehnila Barbari Csécsei z južnega dela Madžarske, ki je Slovenijo obiskala že večkrat. Za nagrado je prejela vikend paket za dve osebi v butičnem hotelu Vila Planinka 5* na Jezerskem. Nagrado sta prejela tudi oba osmoljenca – Nejc Juhart iz Slovenske Bistrice, ki bo smučal v smučarskem centru Cerkno, in belgijski pilot Mathieu Deramoudt, ki bo gotovo prav kmalu spet priletel v Slovenijo, saj bo lahko užival v vrhunski kuhinji restavracije v Vili Planinka.

Kdaj bodo sprejeli 50-milijontega obiskovalca? Čez 15 let, leta 2036, odgovarja Marjan Batagelj.

»Po 1-letnem premoru smo veseli, da vam bomo lahko spet ponudili edinstveno predstavo, ki so jo svetovni mediji razglasili za eno od 10 najlepših podob božiča. Ekskluzivna prireditev bo tudi letos med 25. in 30. decembrom, število vstopnic pa bo omejeno,« sporočajo iz jame.

Več informacij o vstopnicah in nakup sta na voljo na tej povezavi.

 

vir: https://www.sbc.si/aktualno/kaksna-stevilka-40-milijonov-2021-09-14

 

Mogoče vam bo všeč