Samsung telefon (Foto splet)
Črna kronikaLokalnoNotranje zadeveSlovenijaV fokusu

36-letni »digitalni« in spletni goljuf z žalskega območja ogoljufal več ljudi

Iz ene od celjskih poslovalnic, kjer se ukvarjajo s prodajo mobilnih telefonov in sklepanjem naročniških razmerij so  obvestili policijo, da jih je v zadnjem obdobju, za najmanj 30.000 € oškodoval moški, ki je v imenu pravnih oseb, nekatere od njih so že v stečaju, sklepal naročniške pogodbe in si s tem pridobil ugodnosti za nakup mobilnih telefonov višje cenovne vrednosti.

Z zbiranjem obvestil so prišli do ugotovitve, da je dejanja osumljen 36-letni moški, doma z žalskega območja, ki je poleg tega, da je v imenu pravnih oseb sklepal naročniška razmerja in pridobival ugodnosti za nakup dražjih telefonov, zlorabil osebne podatke več oseb ter v njihovem imenu v spletnem podjetju najemal  kredite. Za plačilo kreditnih obveznosti je podjetje v nadaljevanju bremenilo oškodovance.

Po do sedaj zbranih podatkih je 36-letnik, v sodelovanju z vsaj še dvema znanima sostorilcema, storil najmanj 56 kaznivih dejanj goljufij, tatvin ter  poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Skupna materialna škoda, ki so jo povzročili oškodovanim osebam,  presega 112.000 €. 36-letnika in oba sostorilca bodo kazensko ovadili.

Ali je tukaj samo iznajdljivost in digitalna »podkovanost« prevaranta na eni strani in lahkovernost uslužbencev pri prodajalcu in posredniku pri prodaji telefonskih aparatov ter  fizičnih  oseb pri posredovanju osebnih podatkov, na drugi strani, nam ni uspelo izvedeti. Lahko pa je splet vseh navedenih opcij. Škoda narejena v popolnosti se ne povrne nobena. Zelo verjetno v tem primeru.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč