prometSlovenijaV fokusuVeč

27. junij – dan policije

Poslanica ministra Aleša Hojsa ob dnevu državnosti in dnevu slovenske policije

Praznična poslanica ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa ob 25. juniju, dnevu državnosti, in 27. juniju, dnevu slovenske policije.

Spoštovani državljanke in državljani, spoštovani policistke in policisti.

Dan državnosti je eden najpomembnejših državnih praznikov v zgodovini Republike Slovenije in njene samostojnosti. To je dan, ko je slovenski narod po dolgih letih hrepenenja, upanja in (primoranega) sobivanja v različnih državnih oblikah in ureditvah zaživel v lastni državi – v državi po svoji volji in v kateri je prvič na najpomembnejše mesto postavljena dobrobit slovenskega naroda.

Obdobje večmesečnih osamosvojitvenih procesov in priprav na sklepno dejanje 25. junija 1991 je bilo zahtevno in naporno. Od ključnih odločevalcev in nenazadnje vseh prebivalcev Slovenije je terjalo premočrtnost, odločnost in tudi brezkompromisnost. Cilj je bil namreč eden in edini – samostojna in lastna država – in od tega nismo želeli odstopiti za nobeno ceno.

V tridesetih letih smo dosegli skorajda nepredstavljivo. Slovenija je uspešna, stabilna in demokratična država ter spoštovana in upoštevana članica uglednih evropskih in mednarodnih povezav. Predvsem pa je država vseh svojih državljank in državljanov. Na te dosežke vse prevečkrat pozabljamo in v luči dnevnih prerivanj in obtoževanj ne uvidimo celote, ki smo jo ustvarjali skupaj kot narod. To, da lahko v miru živimo na tem čudovitem koščku sveta, se svobodno razvijamo in rastemo, je zavidanja vredna prednost in izjemna dragocenost.

Ključno vlogo na naši osamosvojitveni poti je pred tremi desetletji odigrala tudi slovenska policija. 27. junij je dan slovenske policije in to ne po naključju – je spomin in opomin na odločen spopad za mejni prehod Holmec leta 1991 in neomajno predanost komaj rojeni slovenski državi. Svoje poslanstvo je policija takrat opravila z odliko in to svojo neomajno držo ohranja tudi danes. Slovenska policija je v svoji zgodovini prehodila dolgo in zahtevno pot, ki ne zajema zgolj zadnjih trideset let. Že vse od sredine 19. stoletja je namreč trdno zavezana zagotavljanju varnosti, spoštovanju zakonodaje in visoki profesionalnosti. Poslanstvo in vrednote sodobne policije se skozi stoletja v svojem bistvu niso veliko spreminjale in tudi današnja slovenska policija jim ostaja zvesta. Policistke in policisti vsak dan za nas opravljajo to veliko delo in pri tem imajo mojo polno podporo. Kot minister stojim za njimi in jim ob vsaki priložnosti to tudi povem, ob njihovi 30. obletnici pa bom to storil še z večjim ponosom.

Spoštovani,

ob 30. obletnici naše države in dnevu policije vsem prebivalcem in prebivalkam Slovenije ter slovenskim policistkam in policistom iskreno čestitam in želim lepo praznovanje.

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve

vir: https://www.gov.si/novice/2021-06-24-poslanica-ministra-alesa-hojsa-ob-dnevu-drzavnosti-in-dnevu-slovenske-policije/

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:promet