NekategoriziranoSlovenijaV fokusu

24 let od prve napotitve slovenskih vojakov na mednarodne operacije in misije

Slovenija praznuje letos – 24. obletnico prve napotitve pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske (SV) v mednarodne operacije in na misije.

14. maja 1997 je na mednarodno misijo Alba v Albanijo odšel 21-članski kontingent pripadnikov SV, ki je po odločitvi Vlade RS zagotavljal medicinsko oskrbo na misiji pod okriljem OZN in OVSE. Do danes so bili pripadnice in pripadniki SV na naloge v službi miru napoteni preko 14.300-krat.

Trenutno na 11 mednarodnih operacijah in misijah deluje 341 pripadnic in pripadnikov SV (https://www.gov.si/podrocja/obramba-varnost-in-javni-red/slovenska-vojska/mednarodno-sodelovanje/). Članice Zavezništva so aprila letos sprejele odločitev o zaključku misije v Afganistanu, umik pripadnikov misije Odločna podpora bo v naslednjih mesecih potekal usklajeno, s poudarkom na varnosti vseh.

Republika Slovenija s civilnimi in vojaškimi zmogljivostmi prispeva k vzdrževanju mednarodnega miru, varnosti in stabilnosti, usposabljanju in izgradnji obrambno-varnostnih institucij držav na kriznih območjih, uresničevanju reformnih in evroatlantskih prizadevanj partneric, preprečevanju nelegalnih migracij ter zoperstavljanju terorizmu. S sodelovanjem v MOM sorazmerno prevzema zavezniška bremena in izpolnjuje mednarodne zaveze, hkrati kot članica mednarodnih organizacij aktivno sooblikuje njihove politike, načrte in odločitve glede MOM. Od vstopa Republike Slovenije v Severnoatlantsko zavezništvo 29. marca 2004 Slovenska vojska še dejavneje sodeluje pri podpori mednarodnemu miru, kar obsega predvsem vključevanje njenih pripadnikov v operacije v podporo miru in humanitarne dejavnosti.

vir: https://www.slovenskavojska.si/medijsko-sredisce/novica/24-let-od-prve-napotitve-slovenskih-vojakov-na-mednarodne-operacije-in-misije/

mib

Mogoče vam bo všeč