Kulturamednarodni danSlovenijaV fokusu

23. april- mednarodni dan knjige in avtorskih pravic

Unesco je leta 1996 23. april razglasil za SVETOVNI DAN KNJIGE.

DAN KNJIGE je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine

Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?

23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov.

Jurjevo  je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del libre) . Ta dan si Katalonci po  tradiciji  podarjajo vrtnice in knjige. Praznik je tudi priložnost  za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico.

Seveda je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. Oba leta 1616. V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil  23. april  za SVETOVNI DAN KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC. V Sloveniji je praznik knjige naletel na odličen sprejem; iz enega dneva smo praznovanje raztegnili na pet dni. Z idejo in geslom prireditve »PODARIMO KNJIGO« se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.

Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mladino, da odkrije užitke branja in pridobi spoštovanje do prispevkov teh, ki so s svojimi deli pripomogli k družbenemu in kulturnemu napredku. Slovenci praznik knjige praznujemo ves teden.

To je dan, ko praznujejo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji in vsi, ki imamo radi knjige.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc je v poslanici poudaril, da knjige potrebujemo ter, da je največ, kar nam lahko dajo to, da jih lahko preberemo.

Podobno kot lani, bodo dan po številnih državah praznovali s spletnimi dogodki, danes lento prevzema tudi nova svetovna prestolnica knjige, gruzijski Tbilisi.

V Sloveniji bosta dan zaznamovala Sejem s kavča in Noč knjige.

Vzemimo si torej čas za knjigo. Ne le ob SVETOVNEM DNEVU KNJIGE, temveč vsak dan. Dopustimo si, da nas knjiga obogati in nam odpira nova obzorja. (B. A. Novak)

 

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura