IntervjuSlovenija

Intervju: Zmago Jelinčič Plemeniti

Zmago Jelinčič Plemeniti je zagotovo eden najbolj prepoznavnih politikoV. Je predsednik Slovenske demokratske stranke. Eni ga imajo radi, drugi ga prezirajo, predvsem zato, ker rad naravnost pove tisto kar si misli.

Intervju: “Zmago Jelinčič Plemeniti

Zmaga Jelinčiča smo tudi na našem portalu povabili k razgovoru. Kot po navadi je bil Zmago zelo zgovoren in brez dlake na Jeziku.

V meni bije mariborsko srce
 • Najprej iskrena hvala, da ste si vzeli čas za nas in naš portal. Ste rojen Mariborčan. A skoraj celo življenje živite v Ljubljani. Se imate za Mariborčana ali Ljubljančana?

Z veseljem. Rojen sem v Mariboru, na Meljskem hribu in v meni bije mariborsko srce. Ker pa so starši kmalu po mojem rojstvu odšli v Ljubljano, sem po sili razmer postal Mariborčan na gostovanju v Ljubljani. Vedno pa sem ohranjal bistveni del srca za Maribor, saj so bili moji dnajlepši trenutki, ko sem med počitnicami hodil v Zgornje Radvanje k babici in dedku.

 • Čeprav ste farmacevt, vas ljudje poznajo kot politika. Zakaj torej politična stranka?

Moje zanimanje za politiko ima osnove v letih 1969/70, ko sem bil med služenjem vojnega roka v Dubrovniku zasliševan na vojnem sodišču zaradi širjenja rasne, verske in nacionalne nestrpnosti, sovraštva, razdora in žalitev države njenih institucij in predstavnikov, ter širjenja lažnih vesti. To so bili časi prvega razmišljanja o samostojnosti Slovenije. Ko pa se je v Sloveniji začelo koncem 80-tih premikati v to smer, sem svoje mesto videl v tej smeri. Bil sem med ustanovnimi člani socialdemokratske stranke, nato pa sem formiral svojo Slovensko nacionalno stranko. Ko se je začela 10 dnevna vojna za Slovenijo sem bil med tistimi redkimi, ki smo pritisnili na sprožilec orožja, saj sem vedel kaj je moja dolžnost. Ko pa se je formiral parlament sem vedel da je moje mesto v njem. Žal pa sem moral zaradi veljavnega zakona opustiti svojo farmacevtsko dejavnost.

 • Kako bi lahko opisali vajine otroke? Ima kateri kakšne politične ambicije?

Moj najstarejši sin Klemen ima že kar nekaj čez štirideset let, obe hčerki, Aleksandra Tisa in Aleksija iris pa sta najstnici. Vsi trije otroci so izredno pametni, inteligentni, zanima jih vse mogoče, vendar pa so tudi zelo trmasti, kar ne štejem za slabo. Francozi bi rekli, da imajo karakter.

 • Kako preživljate prosti čas, kako boste preživeli praznike?

Prosti čas preživljam, glede na koronske ukrepe, v glavnem doma, ob knjigah, pri urejanju svojih mnogih zbirk in poslušanju glasbe, pa kakšne dobre filme rad pogledam. Z veseljem pa preživim nekaj časa tudi s hčerkama, kadar me obiščeta.

Dobivam grozilna pisma
 • Ste predsednik Slovenske nacionalne stranke. Imate zaradi stališč, ki jih zagovarjate kakršnekoli probleme, ne nazadnje so nepridipravi popackali vašo hišo?

Kadar ima nekdo trdna stališča, ki jih spremeni zgolj ob nasprotnih dejstvih, ima vedno probleme in sovražnike. Žal pri nas nismo prišli do nivoja, kjer je tudi drugačno stališče potrebno sprejemati, čeprav se z njim ne strinjaš. Dobivam vsake toliko kakšna grozilna pisma, tudi kakšen bedast telefonski poziv je vmes, pa vsakemu pravim, pridi naokoli, v hišo boš prišel, ven pa ne več. Res je da so mi »nepridipravi« umazali hišo, policija jih sicer ni odkrila (saj jih ponavadi tudi ne) jaz pa se bližam končni informaciji kdo je to storil.

 • Smo v času koronakrize. Kakšno je vaše mnenje o ukrepih vlade in ali mislite, da bi morali ukrepe še zaostriti?

Vsa Evropa je v krizi, ki pa ni samo kononska, ampak je v prvi vrsti socialna, eksistenčna in kulturološka. Pa če ostanemo pri koroni, mislim da so določeni ukrepi popolnoma upravičeni, to je na primer nošenje mask, medsebojna razdalja, prepoved združevanja večjih skupin in podobno, vendar pa mislim da bi morali selektivno odpraviti določene ukrepe, ki niso prispevali k izboljšanju stanja. Tukaj se strinjam s tistimi, ki pravijo da je potrebno gospodarstvu dovoliti dihati, saj vendar država in mi vsi živimo od tega kar v mošnjiček prinese gospodarstvo. Sprostitev določenih segmentov gospodarstva in še posebej drobnega gospodarstva, bi dala nov zagon in presekala tudi mnoge osebnostne krizne situacije.

Podpiramo sedanjo Janševo vlado, ki ve kaj hoče

 • Posvetiva se politiki. Kam po vašem sodi Slovenska nacionalna stranka, bolj v opozicijo ali koalicijo?

Pri odločanju, kdo je v opoziciji in kdo v koaliciji se je potrebno držati demokratičnih izhodišča. Slovenska nacionalna stranka je nedvomno v opoziciji, kjer pa igra konstruktivno vlogo. To pomeni, da vedno podpre izhodišča, odločitve in zakone, ki so v prid slovenskim državljanom in državi. Tega nekateri iz leve politične opcije ne razumejo. SNS ni za rušenje države, kar smo dokazali tudi v prejšnji Šarčevi vladi, kjer smo bili prav tako v opoziciji, pa smo vendar njegovo vlado dvakrat podprli, da je preživela. Seveda v korist dobrobiti države, vse dokler se takratna koalicija ni zrušila sama vase. Tudi zdaj podpiramo sedanjo Janševo vlado, ki ve kaj hoče in dobro dela v korist vseh. Naša pomoč vladajoči koaliciji temelji tudi na sporazumu o sodelovanju, nismo pa podpisali nikakršne koalicijske pogodbe. Zavezani smo dobrobiti naše skupne domovine in je popolnoma jasno da bomo storili vse kar je v naši moči da to izpolnjujemo.

 • Kaj je po vašem mnenju naloga opozicije?

Naloga opozicije je, da kontrolira delovanje koalicije, da opozarja na napake ki jih slednja lahko naredi, predvsem pa da s svojim konstruktivnim delovanjem pomaga za napredek države in boljše življenje državljanov. Kadar ima opozicija kakšen dober predlog, ga mora predstaviti koaliciji in jo prepričati ali pa se dogovoriti, da ta predlog sprejme in ga vključi v svoje dokumente, akte, zakone. Slovenski nacionalni stranki  to uspeva v veliki meri, saj zaradi sporazuma o sodelovanju sodelujemo pri pripravi vseh zakonskih predlogo. Res je da niso vsi naši predlogi sprejeti, so pa vsi obravnavani v ministrskih resorjih.

 • Kakšno je sodelovanje z vlado Janeza Janše?

O podpisu sporazuma sem povedal, da je to izredno pomemben dokument, ki omogoča sodelovanje pri vladnih odločitvah. Sodelovanje ocenjujem kot izredno dobro. Vse predloge, ki ji posreduje SNS, vlada obdela in nam na njih posamezni ministrski resorji odgovorijo v pisni obliki. Sporočijo nam katere predloge so upoštevali, ali pa pojasnijo zakaj določenih niso upoštevali. Na našo željo nam kakšne zadeve pride pojasnit določeni minister v poslansko skupino.

Zmago Jelinčič čestita Janezu Janši (zajem slike/RTV)
Proteste povzročajo oziroma dirigirajo nezadovoljneži, ki so izgubili oblast
 • Velikokrat ste kritični do protestov, ki se dogajajo praktično blizu vašega doma. Kakšno je vaše mnenje o tem in kako bi morala reagirati policija?

Proteste povzročajo oziroma dirigirajo nezadovoljneži, ki so izgubili oblast in predvsem kontrolo pretokov denarja, ki so se stekali v neskončno veliko privatnih žepov gospodov iz leve politične provenience. Pravim leve, čeprav bi po njihovih zahtevah, potrebah in željah dvomil da so pripravljeni zagovarjati levičarska stališča. Ko sem gledal protestnike, sem med njimi videl veliko število »samozaposlenih«, ki od države dobivajo veliko denarja za delo, ki nima nobenega haska, ne prinese nobene koristi, ne pusti praktično nobene sledi v življenju in kulturi naroda.

Razumem pa, da jih boli morebitna izguba kakšnega tisočaka evrov do dveh tisoče, za nič dela. Seveda pa so med protestniki tudi tisti ki jim je razbijaštvo v veselje in jih ni težko najeti za plačilo, ki jim da zagotavljajo tisti ki izgubljajo vladajoči položaj v državi, s tem pa tudi denar. Po mojem je bila policija preblaga, saj bi morala izgrednike predvsem trše prijeti, jih aretirati in kaznovati.

Predvsem pa je policija represivni organ in ne rdeči križ. Spominjam se študentskih demonstracij v Ljubljani, v poznih 60tih letih, ko so takratni miličniki mlatili protestnike, pa so imel takrat demonstracije pozitiven namen, ne pa kot zdaj, ko je namen uničiti državo. Ker je na demonstracijah sodelovalo ogromno neslovensko govorečih razgrajače, bi pa bilo potrebno te tiče zgrabiti, jim odvzeti slovenski državljanstvo, v kolikor ga imajo, ter jih izgnati v državo izvoda. Če jim Slovenija daje kruh, si ga morajo zaslužiti, če pa rušijo državo, marš ven.

 • Leva opozicija se je združila v tako imenovano koalicijo ustavnega loka. So vas kdaj povabili k sodelovanju?

Kakor kaže je glavno ideološko čtivo leve opozicije otroška pravljica Lonček kuhaj, pa morda še Mojca Pokrajculja. Kažejo popolno zblojenost in nekonsistentnost, saj so se kakšno leto nazaj neskončno skregali in se razsuli, zdaj pa bi se ponovno zbližali. Kaže na patološko delovanje, poznano iz psihiatričnih učbenikov. Navkljub temu, da okoli nas hodijo razni emisarji tega lokostrelskega društva, pa se pri nas ni oglasil še nobeden iz vrhov tega “ferajna”. Verjetno se tudi ne bo, saj so že med seboj skregani in vsak na svojem bregu. Edino kar jih združuje je komanda iz istega mesta in pa zapovedani cilj: “Vse, samo Janša ne.”

 • Kaj pravite o morebitnem mandatarju Jožetu P. Damjanu?

Morebitni mandatar J.P. Damjan ni več niti morebitni. Pa saj niti sam ni vedel ali je ali ni, ali bo ali ne bo, ali bi bil ali ne bi bil. Njegov presek strokovnega udejstvovanja je hudičevo beden, politično zrelost pa je pokazal ko je na ministrstvo kot najvažnejši rekvizit prinesel namizni nogomet, potem pa z ministrstva po nekaj mesecih odšel. Ministrovanje pač ni igranje namiznega nogometa. Ne vem pa sli je tisto igračo odnesel s seboj ali je še vedno kje v kleti ministrstva.

Desus si z Lepom ne more kaj dosti pomagati
 • Velikokrat ste kritični do dela leve opozicije. Katera od strank leve opozicije se po vašem mnenju najbolj trudi, da zruši vlado Janeza Janše?

Če gremo po vrsti zagotovo prednjači stranka Levica, ki je vedno bolj histerična in prestrašena. Navsezadnje to ni niti čudno, saj je tistih 22.000 (dvaindvajset tisoč) nevladnih organizacij in več bazen ki jim prinaša volilne glasov. Seveda če bodi ti, v precejšni meri nedelavni črpalce državnega denarja, še vedno lahko pili iz državnih seskov. Naslednja stranka po vrsti je SD, saj je ogromno število njihovih privržencev inštaliranih po javni upravi, kjer imajo zagarantirano plačo in mirovanje do penzije. Strah pred zamenjavo teh položajev in sprememba delovnih navad na način, če si deloven dobiš več, lenuh pa manj ali odpust, je huda reč. Pri Desusu je Karlu ostala zgolj še ena petina poslancev, samo s poslancem Lepom pa si ne more kaj dosti pomagati. Ostane še SAB, ki pa bije bitko na dveh frontah. Na eni strani je osovraženi Janša, na drugi pa Erjavec, ki ima s SAB isti bazen volivcev. Vendar vsi skupaj niso kakšen posebno močan nasprotnik, najmočnejši so strici iz ozadja, ki pa jim tudi pohaja moč.

 • Prejšnji teden se je v politiko vrnil Karel Erjavec? Se zato utegne politična situacija spremeniti?

Vrnitev Karla Erjavca je bila zgolj medijska zgodba. Njegov napovedovani prihod na velika vrata je je pokazal zgolj kot prihod v preddverje, potem pa samo še skozi mala vrata v poslansko skupino Desus in še skozi manjša vrata iz poslanske skupine ven. Politično vrnitev Erjavca na predsedniško mesto Desusa ne pomeni praktično nič, saj se je dobro potrudil da je uničil stranko.

Najprej je Aleksandra Pivec s seboj odnesla del stranke, nato je na kongresu ena tretjina glasovala za Kropeta. Erjavcu ne bo v bodoče pomagala njegova retorika, ki izgublja sok, niti še ena lažniva obljuba o penziji mu ne bo pomagala.

Če je pred leti obljubljal 1000 evrov penzije, mu zdaj niti obljuba 1500 evrov ne bo pomagala. Vse njegovo se je pokazalo zgolj kot želja po lastnem položaju.

Mislim da bi bilo potrebno našo RTV, po grškem vzoru, ukiniti
 • Pa se dotakniva še medijev. Ali vam levi mediji ne dajejo dovolj medijskega prostora, glede na to, da ste parlamentarna stranka?

Levi mediji meni osebno in pa tudi Slovenski nacionalni strani praktično ne namenjajo prostora. V časnikih se težko najde kakšna omemba naše stranke, pa bi lahko kaj napisali o nas. Če ne drugega, kako smo zagotovili dva milijona evrov za obnovo Kartuzije v Žičah, pa en milijon evrov za dograditev zdravstvenega doma v Slovenskih Konjicah, pa milijon za dogradnjo telovadnice v Radencih, pa še en milijon za otroški vrtec v Podgorcih pri Ormožu, pa še kaj. O tem nič, o praznem balonu imenovanem KUL pa vsak dan naprej in naprej. Tudi televizije ponavadi izpušča našo stranko in mene.

Zanimivo je da pridejo posneti izjavo, ki pa je potem ne objavijo. Zato moje izjave posname, obenem, tudi naša uslužbenka odgovorna za stike z javnostjo in to takoj objavimo na spretni strani, Facebooku in ostalih portalih.

Pred časom smo takoj objavili posnetek, ki ga je nacionalna televizija snemala za Tarčo. Po naši objavi mi je novinar napisal, da ni prav da objavimo posnetek preden je ta objavljen v oddaji. No pa na Tarči tega posnetka sploh ni bilo, niti ni z imenom bila omenjena stranka ali jaz osebno. Tako pač delajo. Mislim da bi bilo potrebno našo RTV, po grškem vzoru, ukiniti, zapreti za mesec ali dva, potem pa jo na novo postaviti z največ 500 do 600 uslužbenci, ostalih okoli 2000 pa naj si na prostem trgu najde delo. Če so tako dobri kot govorijo, jim ne bo težko.

 • Veliko prahu je dvignil odvzem statusa samozaposlenega v kulturi Zlatanu Čodriću. Je bil po vašem mnenju odvzem upravičen?

Odvzem statusa Zlatanu Čordiču je bil povsem upravičen. Možak je kot samozaposleni dobival od države zdravstveno zavarovanje, prispevke za penzijo, plačo zelo preko 1200 evrov mesečno, celo vrsto raznih  dodatnih denarjev, zraven tega pa je imel ustanovljene še razne oblike dobičkonosnih društev, kar z zakonom ni dovoljeno. Na kratko torej je goljuf, ki so ga ujeli na goljufiji, in če nekdo ki ukrade kilo kruha in eno konzervo ker je lačen dobi zaporno kazen, kaj tukaj čakamo. Kar je pa še huje je to, da državo, ki mu nudi čisto vse, kar mu njegova matična država nikoli ne bi nudila ampak bi ga odstranila, svinja in se iz nje norčuje. O nadlegovanju na proslavi državnega praznika in še o celi vrsti ekscesov ni potrebno izgubljati besed. Kazen mora biti vzgojna zanj in poučna za vse modele iste vrste.

Slovenska nacionalna stranka bo ponovno vstopila v parlament

 • Za konec me zanima, ali utegnete s stranko kandidirati tudi na naslednjih parlamentarnih volitvah?

Zagotovo. Slovenska nacionalna stranka bo na naslednjih volitvah, navkljub vsem levosučnim medijem, kandidirala za vstop v državni zbor in vanj ponovno vstopila. Vendar pa v naslednjem sklicu nameravamo vstopiti v koalicijo in sodelovati pri reševanju vodenju države. Tudi osebno nameravam ponovno kandidirati za poslanca. Mislim da Slovenija potrebuje Slovensko nacionalno stranko, pa tudi moj glas v parlamentu.

 • Parlamentarne skupine bodo morale glasovati o drugačnem sistemu volitev poslancev? Kam se nagiba vaša stranka? Podpirate prednostni glas?

V naši stranki se že od samega začetka zavzemamo za odpravo volilnih okrajev in uvedbo strankarske liste v vsaki volilni enoti, prav tako podpiramo tudi uporabo preferenčnega glasu. Kaj je razlog? To je način, ko vsaka politična stranka na prva mesta postavi svoje najboljše kandidate, ne pa da se gremo loterijo kdo bo uspel vstopiti v parlament in kdo ne. V kolikor bo kdo na listi z nižjega položaja, s preferenčnim glasom, preskočil koga na višjem položaju bo s tem dokazal, da je sposobnejši in tako je tudi prav. V SNS bomo v tem primeri predlog leve opozicije podprli.

 • Glede na to, da se bližajo božično – novoletni prazniki, kaj bi zaželeli bralkam in bralcem našega portala?

Vsem vašim bralcem v imenu Slovenske nacionalne stranke želim, da praznike preživite lepo v družbi tistih, ki jih imate radi. Ti prazniki bodo letos drugačni, kot smo jih bili navajeni, a vseeno, naj bodo lepi in navdihnjeni z mislijo, da bo naslednje leto lepše in boljše za vse nas.

slike: Arhiv Zmaga jelinčiča

Po portalu e-maribor

Next Article:

0 %
Copy link
Powered by Social Snap