LokalnoPolitikaSlovenija

Zreče tudi uradno postale mesto!!

Zreče se je le pridružilo dosedanjim sedmim mestom v Savinjski regiji in sicer Celju, Velenju, Žalcu, Rogaški Slatini, Šentjurju, Laškemu in Slovenskim Konjicam  Dve izmed njih, Velenje in Celje sta mestni občini. Te dve namreč zadovoljujeta  kriterij  po katerem  v mestni občini mora živeti vsaj 20 tisoč prebivalcev.

Poleg tega  pa mora kraj ki želi biti in postati mesto  mora biti večje urbano naselje, ki se po velikosti, ekonomski strukturi, gostoti naseljenosti in zgodovinskem razvoju razlikuje od drugih naselij ter ima več kot 3.000 prebivalcev.

Zreče  kot takšne so se same razglasile za mesto oktobra 1987, ko so se začela prizadevanja za samostojno občino. V času ko so izrazili in se oklicali za mesto,  po besedah župana mag. Borisa Podvršnika,  za pravi mestni status morda niso imeli vseh zakonskih pogojev, danes lahko povedo da, da so hoteli Sloveniji in takratni politiki dokazati, kako so presegli dejanske pragove avtonomije v krajevnih skupnostih.

Zreče so v tem času postale sodobno urbano mestno naselje, ki je vse bolj dozorevajo in postajalo center nove in samostojne  občine. Dejanje je gotovo imelo tudi močno sporočilno vrednost, celotni proces pa je deloval zelo motivacijsko. S to manifestacijo in spremljajočimi odmevnimi prireditvami smo na Zreškem poudarili okrepljeno zavest ljudi, ki so temu pomembnemu gibanju in projektu bili naklonjeni.

Leta 1995, takrat že  v samostojni Sloveniji, so ob  prepričljivi referendumski odločitvi, se je ponovno vzpostavila Občina Zreče, ki je bila ustanovljena že v petdesetih letih devetnajstega stoletja. Kot klasična občina je uspešno delovala vse do druge svetovne vojne, v zadnjih letih celo kot nekoliko večja občina s pridruženimi bivšimi občinami pohorskega območja.

Gospodarsko in politično vodstvo se je v osemdesetih letih zaradi vsestranskih uspehov na Zreškem odločilo za spremembo. Želeli so svojo občino. Vodilni in prebivalci so menili, da krajevne skupnosti ne predstavljajo zadostne lokalne avtonomije. 

Glede na to, da jim  je v zadnjih 25 letih uspelo vzpostaviti in okrepiti lastno občino, lahko tudi na osnovi doseženih rezultatov  se da oceniti,  da so bile takratne poteze upravičene in utemeljene. So pa bile za tiste čase vizionarske,  drzne in  tudi pogumne. Danes mesto Zreče in občina Zreče glede na vse do sedaj videno, sodijo v vrh slovenskih občin med prvih 20 po več kriterijih.   Po gospodarskem razvoju pa se lahko pohvalijo da k njim gravitira vse več intelektualnega  potenciala, ki se kasneje, po do sedaj znanih primerov,  tudi odločajo ostati v kraju,  občini,  sedaj tudi dokončno mestu, tudi sami soustvarjati zgodbo o prodornem mestu  in vzornemu modelu razvoja v slovenskemu merilu. 

S tem se morda na dejanski in simbolni ravni zaokrožuje prvo zgodovinsko obdobje. Začelo se je s prvimi prizadevanji za lastno občino, sledila je ponovna vzpostavitev, danes pa že govorimo o srebrnem jubileju.

Zreče,  in ljudi ki ga ustvarjajo in soustvarjajo  so  lahko in morajo biti ponosni na doseženo in obenem strmeti k boljšemu in   pestrejšem razvoju mesta tudi v prihodnje.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno