GospodarstvoprometSlovenija

ZPS – Vprašanje potrošnika: Kdo krije stroške prevoza blaga v primeru uveljavljanja stvarne napake?

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv članek.

 

Pri slovenskem trgovcu z osebnimi avtomobili sem kupila nov avto. Nedavno so se pojavile okvare, ki onemogočajo vožnjo – avto ne vžge.

Trgovcu sem poslala pisno obvestilo o stvarni napaki in zahtevala odpravo napak. Trgovec me je pozval, da naj vozilo na svoje stroške dostavim do njegove poslovalnice. Vozilo je nevozno, trgovec pa v drugem kraju, zato bi naročilo prevoza vozila zame pomenilo precejšnje dodatne stroške.

Ali sem res dolžna plačati prevoz iz svojega žepa?

Odgovor ZPS

Potrošnik, ki uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, mora prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda (2. odstavek 37. a člena Zakona o varstvu potrošnikov – ZVPot).

Na podlagi določil ZVPot ima potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, od njega pravico zahtevati, da izpolni enega od štirih zahtevkov iz 1. odstavka 37. c člena, v vašem primeru je to zahtevek iz naslova odprave napak.

V vsakem primeru ima potrošnik tudi pravico, da od prodajalca zahteva povrnitev škode, zlasti pa povračilo stroškov materiala, nadomestnih delov, dela, prenosa in prevoza izdelkov, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti iz 1. odstavka 37. c člena, na primer odprave napak (2. odstavek 37. c člen ZVPot).

Glede na navedeno svetujemo, da trgovcu pojasnite predmetne okoliščine in ga opozorite na svoje pravice glede stroškov prevoza. Povedano drugače: predlagajte mu, da za prevoz, če je ta potreben, poskrbi sam, na svoje stroške.

Avtorica: Jana Turk

 

vir: https://www.zps.si/nasveti-in-zakonodaja-topmenu-235/stvarna-napaka/10923-vprasanje-potrosnika-kdo-krije-stroske-prevoza-blaga-v-primeru-uveljavljanja-stvarne-napake

mib

Mogoče vam bo všeč