Vir: Gov.si
Slovenija

Zmoremo, ker hočemo! – Septembrska generacija vojakov kljub epidemiji zaključila usposabljanje v Vipavi

V Vipavi je s prisego zaključilo temeljno vojaško strokovno usposabljanje 47 vojakov in vojakinj Slovenske vojske. Omenjena generacija je z usposabljanjem začela 7. septembra. Usposabljanje po programu traja 14 tednov, letos pa jim jo je zagodla epidemija in so ga morali nekoliko prilagoditi.

Usposabljanje so enkrat prekinili zaradi izolacije. Kandidati so zadnji del usposabljanja, zadnjih 6 tednov do prisege, preživeli v »mehurčku« in zaradi epidemije čez konce tedna niso odhajali domov.

Vir: Gov.si

Na današnji slovesni prisegi je poveljnik Veščinskega centra podpolkovnik Iztok Stavanja je ob začetku prireditve nagovoril septembrsko generacijo vojakov in vojakinj in povedal, da so uresničili geslo Veščinskega centra »Zmoremo, ker hočemo«, saj so dokazali, da jih nobena kriza ne more vreči iz tira.

Ob zaključku usposabljanja je vojake in vojakinje danes v Vipavi obiskal tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin, ki je v svojem nagovoru poudaril, da nas že zgodovina uči, da je za svoje obrambne sile treba skrbeti. Kot enega od ciljev si je ob začetku mandata zadal, da bo kadrovska slika v vojski boljša in letos po desetih letih spet beležimo pozitivne številke. »Število prihodov iz leta 2019 smo letos presegli za več kot 100 odstotkov,« je povedal Tonin. Lani je Slovenska vojska zabeležila 111 prihodov, letos pa 212 (na dan 17. 12. 2020). Minister mag. Matej Tonin je v nadaljevanju povedal, da je naloga Ministrstva za obrambo, da uredi status vojaka. »Letos smo sprejeli Zakon o obrambi, ki ureja status vojaka po 45. letu,« je še dodal Tonin in napovedal še krajši čas, ki preteče do zaposlitve vojaka.

Vir: Gov.si

V letošnjem letu je Ministrstvo za obrambo že odpravilo številne birokratske ovire, skrajšalo čas do zaposlitve s 96 na 30 dni, minister Tonin pa je povedal, da je cilj, da se postopki skrajšajo na teden dni. Ob koncu svojega nagovora se je zahvalil tudi vsem vojakom in vojakinjam, ki so danes zaključili usposabljanje, »saj smo tudi zaradi njihove odločitve, da služijo domovini, doslej negativne kadrovske trende spremenili v pozitivne.«

Usposabljanje je danes zaključilo 44 vojakov in 3 vojakinje. 5 vojakov, ki so opravljali prostovoljno služenje vojaškega roka, svojo zgodbo zaključuje, 26 kandidatov za vojaka svojo kariero v januarju nadaljuje na osnovnem vojaškem strokovnem usposabljanju v Vipavi, 12 kandidatov za častnike na častniški šoli v Mariboru, 4 vojaški uslužbenci pa nadaljujejo s svojo poklicno potjo po enotah Slovenske vojske.

Povzeto po: Gov.si

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija