Bucha UA(foto zajem zaslona)
EvropaljudjeV fokusu

Zgodbe ki ganejo tudi najtrše srce: Buchenski otroci prinašajo hrano na materin grob: žalostna zgodba šokira ves svet

6-letni fant hodi vsak dan na mamin grob, boječ  se, da bo lačna.

Nekega dne je Marina šla spat in se ni nikoli zbudila. Ves svet je bil navdušen nad zgodbo družine iz Buče. Ženska, ki vzgaja tri otroke, ni mogla prenesti in preživeti okupacije in nenehnega obstreljevanja. Umrla je in zdaj gredo njeni sinovi na njen grob – fantje materi prinašajo hrano.

Nedavno je postala viralna fotografija 6-letnega Vlada, ki stoji blizu maminega groba. Tja je prinesel konzervirano hrano. Izkazalo se je, da otrok vsak dan hodi na grob in prinaša hrano.

Družina je živela v mestu Bucha v regiji Kijev. Žal ženska, mati,  okupacije ni preživela in je umrla. Marini so ostali trije otroci: 13-letna Sofia, 10-letni Vova in 6-letni Vlad. Fantje so spet prišli na materin grob. Prinesli so sladkarije in jih postavili poleg pločevink, ki so jih prinesli prej. »Skrbi nas tudi, da ni lačna,« je dejal Vova.

Družina je živela v stolpnici v Buči. Z žensko je živel Ivan, oče mlajšega dečka. Vsi Marinini otroci so ga imeli za lastnega očeta. Ženska je delala kot varuška v vrtcu v Kijevu. Dandanes se otroci igrajo s prijatelji, že lahko hodijo po ulici, igrače pa so skrbno zbrane v škatli školjk. Vendar so pred dnevi o sprehodu lahko le sanjali. Marinina družina je približno mesec dni živela v kleti. Kletne prostore so si delili  s sosedi.

 

Elena, soseda družine, je povedala, da ves čas skoraj nikoli niso zapustili kleti. Naokoli so bila nenehna bombardiranja, ljudje so slišali piščalke in čutili nevarnost. Nekega dne je Marina šla spat in se ni več zbudila. Njen, partner,  mož je dejal, da sprva ni razumel, kaj se dogaja. Sina je oblekel in mislil, da ženska ravno spi. Potem, ko se je dotaknil Marinine rame, je postalo jasno, da je ženska umrla.

 

Fotografija dečkov, ki stojijo na maminem grobu, je šokirala ves svet. Nekateri so celo začeli pisati, da bi Marina lahko umrla od lakote. Vendar njen  mož pravi, da bi ženska lahko umrla zaradi nenehnega stresa. Redko je hodila ven, zelo se je bala, da bi bila ustreljena. Ženska je jemala  veliko tablet in slabo jedla. Pila je samo kavo in juho, drugo hrano je zavračala.

 

Da smo žensko pokopali, smo morali prositi za dovoljenje okupatorja. To je bilo pred približno dvema tednoma. Grob je bil izkopan na dvorišču bližnjega zasebnega posestva.

 

Marinina hči, 13-letna Sofia, ne hodi na materin grob. Poskuša zdržati, a zelo boli. Sofiyina brata pa vsak dan hodita k materi.

 

Zdaj poskuša Ivan sestaviti dokumente, da bi uradno postal oče vsem otrokom in šel čim dlje od Buche, saj vse tukaj spominja na strašno tragedijo.

Bog ne daj takšnih prizorov, še en takšen je preveč…

Pripravil: Vane T. Costa

vir in foto:unian.ua&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa