EvropakoronavirusVečzanimivoŽivljenje

Zanimivo: Španski znanstveniki izračunali, koliko let življenja je človeštvo izgubilo zaradi COVID-19

Pandemija je globoko zarezala v človekova življenja, od sprememb v samem načinu življenja  do življenja samega. V dobesednem smislu. Tudi prenehanja le tega, ki se konča z smrtjo. Mnoga življenja je vzelo, mnoga bodo na račun pandemije dosti krajša zaradi izčrpavanja in nezmožnost regeneracije in posledično temu skorajšnje smrti.

Pandemija korona virusa je povzročila izgubo več kot 20 milijonov let življenja. O tem poročajo v študiji španskih znanstvenikov z univerze Pompeu Fabra iz Barcelone.

Strokovnjaki iz te univerze so  prejeli podatke o številu smrtnih žrtev s COVID-19 v   81 državah. Nato so primerjali razliko med starostjo, ko je oseba umrla zaradi COVID-19, s povprečno pričakovano življenjsko dobo v močno prizadetih državah.

Poročali so, da so v študiji znanstveniki uporabili metodo, imenovano Years of Life Lost-YLL(leta izgubljenega  življenja). To je omogočilo oceno povprečnega števila let, ko bi lahko človek živel, če ne bi prezgodaj umrl.

“Skupno bi 81 držav lahko izgubilo 20.507.518 let življenja zaradi COVID-19 – 16 let za vsako smrt,” za RIA novosti navaja dr. Hector Arolas z Univerze v Pompeu Fabra iz Barcelone. 

Znanstveniki poudarjajo, da pri njihovem delu niso upoštevali števila izgubljenih let zaradi smrti, ki so bile posredno povezane s koronavirusom oziroma sploh ne zaradi korone, razen to da se so zgodile ko je bila prisotna korona.

Hkrati pa  so umrli zaradi srčno-žilnih in drugih kroničnih bolezni zaradi pandemije izgubili tudi več let svojega življenja.

Glede na študijo je Nepal utrpel največje izgube na planetu glede na povprečje let življenja državljanov (približno 26 let). Na nasprotnem polu so evropske države, vključno s Švedsko, Dansko in Belgijo, kjer so ljudje zaradi smrti zaradi korona virusa izgubili manj kot deset let življenja.

Pred tem so mediji poročali o identifikaciji novega seva korona virusa na Norveškem. Po mnenju znanstvenikov je novi sev podoben britanski in južnoafriški mutaciji. Zaenkrat še ni znano, ali je nova različica virusa bolj nalezljiva v primerjavi z ostalimi. Z eno besedo, nikakor ni v nobenem smislu nič kaj je povezano z pandemijo ni treba niti za trenutek jemati lahkotno ,lahko in ne zavezujoče od previdnostih in zavezujočih ukrepov in načinov obnašanja in zaščite pred njim. 

Še potrpimo, če zares želimo živeti!

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa