GospodarstvoKmetijstvoSlovenijaV fokusuVečVeč

Začenja se evropska kampanja za večjo ozaveščenost sezonskih delavcev

Evropska agencija za delo (European Labour Authority – ELA) danes začenja ozaveščevalno kampanjo o sezonskem delu, s katero želi ozavestiti oziroma opozoriti tako sezonske delavce, njihove delodajalce, nadzorne organe ter najširšo javnost o nujnosti poštenih in varnih delovnih pogojev za sezonske delavce, zaposlene v državah EU.

Kampanja, ki jo vodi Evropska agencija za delo skupaj z Evropsko komisijo, Evropsko platformo za ukrepanje proti neprijavljenemu delu, Evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost EURES, državami EU in socialnimi partnerji, bo potekala med letošnjim junijem in oktobrom, pridružuje pa se ji tudi Slovenija.

Ocenjeno je, da vsako leto do 850.000 državljanov Evropske unije opravlja sezonska dela zunaj matične države. Sezonski delavci  imajo enake pravice do poštenih delovnih pogojev, ko delajo v drugi državi EU, z enakimi delovnimi in socialnimi pravicami, kot lokalni delavci. Glede na začasno naravo dela pa so lahko bolj izpostavljeni negotovim delovnim in življenjskim pogojem, goljufijam in zlorabam. Pandemija covid-19 je poslabšala sezonske razmere za delavce in jih izpostavila povečanim zdravstvenim tveganjem.

Da bi se lotil teh izzivov na terenu in zagotovil poštene delovne pogoje sezonskih delavcev, Evropski organ za delo izvaja akcijski načrt skupaj z Evropsko komisijo, državami članicami EU in socialnimi partnerji. V okviru tega integriranega ukrepa je namen komunikacijske kampanje »Pravice za vse letne čase« ozaveščanje mobilnih sezonskih delavcev in njihovih delodajalcev o njihovih pravicah, obveznostih in razpoložljivih svetovalnih storitvah.

Več o kampanji na spletnih straneh Evropske agencije za delo (ELA).

vir: https://www.gov.si/novice/2021-06-15-zacenja-se-evropska-kampanja-za-vecjo-ozavescenost-sezonskih-delavcev/

 

Mogoče vam bo všeč