Dogodki in prireditveEvropaizobraževanjeSlovenijaV fokusu

Z MEDNARODNIMI VOJAŠKIMI VAJAMI SLOVENSKA VOJSKA KREPI PRIPRAVLJENOST ZA OBRAMBO DOMOVINE

V ponedeljek, 6. septembra 2021, se v Sloveniji začenjajo skupna urjenja pripadnikov Slovenske vojske ter pripadnikov zavezniških vojsk. Vojaške aktivnosti na kopnem in v zračnem prostoru bodo na območju Cerkelj ob Krki, Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna ter na širšem območju Bohinjske Bele potekale do 23. septembra.

Vojaške aktivnosti bodo v dnevnem in nočnem času potekale skladno s sprejetimi dogovori z lokalnimi skupnostmi in na način, da bodo čim manj moteče za civilno okolje. Premiki vojaških vozil ne bodo motili pretočnosti prometa, udeleženci pa bodo upoštevali predpisane ukrepe za ohranjanje zdravja. Z mednarodnimi vajami Slovenska vojska vzdržuje pripravljenost za delovanje in krepi obrambno moč Republike Slovenije, skupna usposabljanja zaveznic pa povečujejo njihovo povezljivost.

Na mednarodni vojaški vajiROCK KLEŠČMAN bo skupaj do 950 pripadnic in pripadnikov slovenske in ameriške vojske urilo bojne postopke pehote ob letalski in minometni podpori.

Aktivnosti pehote bodo z letališča v Cerkljah ob Krki podpirala letala in helikopterji Slovenske vojske, v prvem tednu vaje pa tudi ameriška letala C-130 za izvedbo padalskih skokov ter F-16 za skupno usposabljanje s posadkami letal PC-9M Hudournik in kontrolorji združenega ognja. Piloti 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka iz Aviana bodo v sodelovanju s 16. centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora urili postopke varovanja in zaščite zračnega prostora Republike Slovenije.

V sredo, 8. septembra, se bo, po padalskih skokih v treh naletih letal med 12.30 in 19.00,  urjenje na letališču v Cerkljah ob Krki nadaljevalo s taktičnim usposabljanjem z uporabo manevrskega streliva. Udeleženci vaje se bodo v četrtek, 9. septembra, premaknili na Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna, kjer se bo urjenje enot nadaljevalo do petka, 17. septembra.

Zaradi varnosti bo v času padalskih skokov v sredo, 8. septembra, med 12.00 in 19.00 prišlo do izklopa električnih vodov v vaseh v bližini letališča Gorenje Skopice in Dolenje Skopice. Dobava električne energije se bo v sodelovanju z Elektrom Celje nadomestila z vojaškimi agregati. Možne so krajše motnje v dobavi elektrike (do 30 minut) v času priklopa in odklopa agregatov.

V prvem tednu usposabljanja bodo letalske zmogljivosti z letališča v Cerkljah ob Krki izvajale lastno usposabljanje in podpirale vajo Rock Kleščman 2021 v določenih časovnih intervalih, predvidoma:

  • v ponedeljek, 6. septembra, med 9.00 in 10.00, 12.00 in 13.00 ter 15.00 in 16.00 (letala PC-9),
  • v torek, 7. septembra, med 9.00 in 10.00, 12.00 in 13.00 (letala PC-9) ter 15.30 in 17.00 (F-16),
  • v sredo, 8. septembra, med 14.00 in 15.30 (letala PC-9 in F-16),
  • v četrtek, 9. septembra, med 14.00 in 15.30 (letala F-16),
  • v petek, 10. septembra, med 11.00 in 13.00 ter med 15.30 in 17.00 (letala PC-9 in F-16).

Na mednarodni vojaški vaji ZVEZDA TRIGLAVA 21 se bo med 6. in 23. septembrom urilo okrog 300 pripadnikov Slovenske vojske, vojsk Velike Britanije in Združenih držav Amerike ter Natovega Centra odličnosti za gorsko bojevanje. Na vaji bodo preverili usposobljenost za gorsko bojevanje ter krepili povezljivost in zaupanje med zavezniki. V okviru vaje bodo svoje zmogljivosti preverile tudi ekipe ambulante nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Škofja Loka in člani Prostovoljnega gasilskega društva Hotavlje.

Vaja obsega tri faze: urjenje individualnih gorniških veščin na širšem območju Bohinjske Bele, kolektivno usposabljanje/situacijske vaje skupin in oddelkov iz preživetja in bojnega delovanja v gorskem svetu ter taktična vaja čete z zavzetjem cilja v gorskem svetu (območje dolina Drage/Begunje na Gorenjskem, Blegoš, Gorenja vas – Poljane).

V prvem delu vaje, od 6. do 10. septembra, bo usposabljanje iz vojaških gorniških veščin na območju Julijskih Alp, Stola in v okolici Bohinjske Bele.

V drugem delu, od 13. do 16. septembra, bo na območju doline Draga in Stola usposabljanje iz bojevanja v gorskem svetu, s poudarkom na premagovanju težko prehodnega območja z uporabo zmogljivosti gorskega bojevanja.

V tretjem delu, od 17. do 21. septembra, bo na širšem območju Blegoša v občini Gorenja vas – Poljane taktična vaja, s katero bodo preverili usposobljenost enot za bojevanje v gorskem svetu.

 

vir: https://www.slovenskavojska.si/medijsko-sredisce/novica/z-mednarodnimi-vojaskimi-vajami-slovenska-vojska-krepi-pripravljenost-za-obrambo-domovine/

 

Mogoče vam bo všeč