Vir: Avaz.ba
EvropakoronavirusPolitikaSvetV fokusu

WHO: Če bomo kopičili cepiva, se bodo zgodile tri velike težave

Bogate države, ki se prepirajo glede cepiv covid-19, morajo upoštevati razmere v revnejših delih sveta, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in opozorila, da kopičenje odmerkov cepiva ohranja pandemijo pri življenju.

Uradniki Svetovne zdravstvene organizacije so izjavo dali po tem, ko je Evropska komisija dejala, da se je dogovorila o načrtu za nadzor izvoza cepiv iz Evropske unije, vključno z Združenim kraljestvom, in trdila, da mora to storiti za zagotovitev lastnih zalog.

EU, katere države članice po cepljenju močno zaostajajo za Izraelom, Veliko Britanijo in ZDA, si prizadeva oskrbovati tako, kot največji zahodni proizvajalec cepiv zaradi težav s proizvodnjo upočasnjuje dostavo cepiv v Unijo.

“Če bomo kopičili cepiva, namesto da bi jih delili, bodo tri velike težave. Prvi, kot sem že rekel, bo katastrofalni moralni neuspeh, drugi pandemija bo še vedno živa in tretjič, svetovno gospodarsko okrevanje bo zelo počasno “- je na virtualnem srečanju dejal generalni direktor SZO Tedros Adhan Gebrejesus.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa