Alkohol in vožnja, ne hvala! foto Pixabay
Črna kronikaprometZdravje

Voznikova nevarna telovadba v čast bližajočemu Sv. Martinu pravočasno prekinjena. Po štajerski avtocesti vozil pod vplivom alkohola

Kot poročajo s Policije, so včeraj nekaj pred 19.30 uro  bili na interventno številko 113 obveščeni, da po avtocesti iz smeri Pletovarja proti Celju vozi voznik osebnega vozila, ki je najverjetneje pod vplivom alkohola.

Voznika so policisti Postaje prometne policije Celje, ustavili in kontrolirali v Ljubečni pri izvozu iz avtoceste. Ugotovili so, da je 40 letni slovenski voznik osebnega vozila vozil pod vplivom alkohola, saj mu je alkotest ob preizkusu alkoholiziranosti pokazal rezultat 0,81 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku so policisti začasno odvzeli vozniško dovoljenje in ga pridržali. Zoper njega bodo podali obdolžilni predlog.

Da  je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, to pa pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo  pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so  prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat.

Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite če ste pili alkoholne pijače. Ali pa najemite taksi, celo osebnega voznika, če že morate piti in biti »praznično«  razpoložen.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč