Svet

Vojna: Začenja se konflikt med Armenijo in Azerbajdžanom, sestreljeni helikopterji, topniški napadi na naselja, državljani iš

Tiskovna predstavnica armenskega obrambnega ministrstva Sushan Stepanyan je povedala, da so armenske sile v Gorskem Karabahu sestrelile dva azerbajdžanska helikopterja in tri drone.

Po njenih besedah ​​je bilo območje pod zračnim in topniškim ognjem azerbajdžanskih sil. Predstavnik medijev nepriznanega Gorskega Karabaha Vagram Pogosyan je dejal, da je bil topniški napad izveden na več naselij, vključno z osrednjim mestom Stepanakert.

Prebivalstvo so pozvali, naj se skrijejo v zavetišča.

Ministrstvo za obrambo Azerbajdžana je prej sporočilo, da so armenske sile streljale vzdolž ločevalne črte in da so bile med civilisti žrtev. Armenska stran teh navedb ni komentirala. Pomočnik azerbajdžanskega predsednika, zadolžen za zunanjo politiko, Hikmet Hadžijev, pravi, da armenska vojska še naprej močno strelja na položaje azerbajdžanske vojske.

“Zgodaj zjutraj je armenska vojska odprla ogenj na azerbajdžanske položaje, naselja in objekte vzdolž ločitvene črte … In zdaj so položaji azerbajdžanske vojske intenzivno napadljivi” – je dejal Gadzhiyev.

Jerevan, glavno mesto Armenije, je dejalo, da je Azerbajdžan začel ofenzivo v smeri Nagornega Karabaha, medtem ko je Baku izjavil, da na tem območju sprejemajo le vzajemne ukrepe proti delovanju Armenije.

Oboroženi spopadi na armensko-azerbajdžanski meji so izbruhnili pred 12. julija. Mednarodna skupnost je izrazila zaskrbljenost zaradi teh dogodkov, o tem pa sta v telefonskem pogovoru govorila tudi predsednika Rusije in Turčije Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan. Kremelj je takrat dejal, da se voditelji strinjajo, da bodo diplomatsko rešili problem.

Putin je poudaril pomen preprečevanja vseh ukrepov, ki spodbujajo stopnjevanje napetosti. Predsednika sta izrazila pripravljenost za usklajevanje prizadevanj za stabilizacijo razmer v regiji. Več kot očitno jima to ni uspelo.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet