Svet

Predsednik Ilham Aliyev: Tisti, ki poskušajo ustrahovati Azerbajdžan, se bodo pokesali

Azerbajdžanski predsednik Ilham Aliyev je obsodil nove armenske napade in dejal, da bodo tisti, ki poskušajo ustrahovati Azerbajdžan, to obžalovali. Alijev je  narodu dejal, da so armenske oborožene sile streljale na azerbajdžanska naselja in vojaške položaje iz več smeri, pri čemer so uporabljale različne vrste orožja, vključno s težkim topništvom.

“Zaradi sovražnega ognja imamo žrtve med civilnim prebivalstvom in našimi vojaki. Nekateri ljudje so bili ranjeni” – je dejal Alijev, ne da bi razkril število žrtev.

Alijev je obljubil, da se bo Azerbajdžan maščeval za prelite krvi mučenikov, in dodal, da se je azerbajdžanska vojska ustrezno odzvala in uničila nekatere armenske vojaške cilje.

“To je še ena manifestacija armenskega fašizma” – je dejal Alijev in dodal, da Armenija nadaljuje nezakonite naselitve na azerbajdžanskih ozemljih.

“Azerbajdžan brani svoje ozemlje, Karabah pripada Azerbajdžanu” – je dejal Alijev.

Julija letos je armenska vojska s topniškimi napadi napadla azerbajdžanske položaje, v katerih je bilo ubitih 12 azerbajdžanskih vojakov in štirje ranjeni. Poginil je tudi en civilist. V isti regiji so 21. septembra izbruhnili konflikti, nerede pa so spet povzročili napadi armenskih sil, v katerih je bil en azerbajdžanski vojak ubit, drugi pa ranjen.

Od leta 1991 armenska vojska nezakonito zaseda Gorski Karabah, mednarodno priznano ozemlje Azerbajdžana. Štiri resolucije Varnostnega sveta OZN in dve resoluciji Generalne skupščine OZN ter številne mednarodne organizacije pozivajo k umiku okupatorskih armenskih sil iz Gorskega Karabaha in sedmih drugih okupiranih azerbajdžanskih regij.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je leta 1992 ustanovila skupino Minsk s ciljem mirnega reševanja azerbajdžansko-armenskega spora v Gorskem Karabahu. Skupino vodijo tri države: ZDA, Francija in Rusija.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet